Pere Aragonès durant la conferència titulada "Un govern al costat de la gent" (EFE / Quique García)
Pere Aragonès durant la conferència titulada "Un govern al costat de la gent" (EFE / Quique García)

Aragonès demana a Junts, comuns i CUP "sortir de la zona de confort" i pactar un govern

El presidenciable d'Esquerra aposta per "un acord sòlid, honest i generós" que permeti un govern que afronti una legislatura que "marcarà dècades"

Actualitzat

El candidat d'Esquerra a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit en la fórmula d'un govern de "front ampli" amb Junts, la CUP i els comuns en una conferència pronunciada aquest dijous a l'Espai Serrahima.

Al llarg dels tres quarts d'hora que ha durat la conferència, Aragonès ha demanat un govern "fort, ampli, cohesionat i amb una majoria sòlida" que faci valdre la majoria que considera que hi ha a favor de "la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i un referèndum d'autodeterminació".

 

 

Quan fa més de dues setmanes de les eleccions al Parlament i amb els partits encara negociant pactes de cara a la investidura, Aragonès ha reclamat a les formacions que es van mobilitzar el 3-O del 2017 no fixar-se tant en allò que els diferencia, sinó en allò que els uneix, deixant enrere vetos creuats, com el de Junts i comuns:

"Tots i totes hem de sortir de la nostra zona de confort. No mirar tant el qui o amb qui, sinó el que volem fer, el què. I entendre que es pot fer molt més des del govern o implicant-se en la governabilitat del país, malgrat que això suposi acceptar i digerir moltes contradiccions que mantenir-se a la comoditat de l'oposició"

 

Pere Aragonès, durant la conferència d'aquest dijous
Pere Aragonès durant la conferència d'aquest dijous (EFE / Quique García)

 

Els quatre pilars del futur govern

Observat des de primera fila pel president del partit, Oriol Junqueras, el gran favorit per convertir-se en el proper president de la Generalitat ha recordat que "ningú té majoria absoluta" i això "obliga a arribar a acords". En aquest sentit, ha fet referència als pressupostos del 2020, aprovats amb els vots dels comuns.

El candidat d'Esquerra ha fixat com a pilars bàsics del proper executiu de la Generalitat un pla de rescat social, l'ús dels fons europeus com a palanca de transformació econòmica, un pacte antifeixista i un consens "estratègic" cap a la República catalana. També ha volgut posar en valor haver superat el 50% dels vots independentistes per primera vegada, però ha assegurat que "només hi ha un camí", que és que l'independentisme recuperi la iniciativa política per aconseguir "ser encara més i ser més forts".

 

Acabada la conferència, Aragonès parla amb Oriol Junqueras i Marta Vilalta
Acabada la conferència, Aragonès parla amb Oriol Junqueras i Marta Vilalta (EFE / Quique García)

 

El vicepresident en funcions de la Generalitat ha defensat que la propera legislatura "marcarà dècades" i cal que els partits estiguin "a l'alçada" per afrontar reptes com la reconstrucció i la sortida de la crisi provocada per la pandèmia. "Ha arribat l'hora de començar una nova etapa, de reescriure el guió", ha dit Aragonès, que ha apostat per un govern paritari, europeista i transparent per encara quatre revolucions: la social, la feminista, la verda i la democràtica.

"El moment és ara i, si ens obstinem en allò que ens diferencia, els problemes s'agreugen. I que junts, treballant en comú i donant resposta a la voluntat popular expressada a les urnes, tenim molta més força per fer-ho possible"

A la conferència d'Aragonès, hi han assistit les candidates de Junts i la CUP, Laura Borràs i Dolors Sabater, a més de representants de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC, dels sindicats Comissions, UGT i Intersindical i de les patronals Pimec, Foment i Cercles d'Economia.

 

Laura Borràs, Dolors Sabater i Marta Vilalta parlen abans de la conferència d'Aragonès aquest dijous
Laura Borràs, Dolors Sabater i Marta Vilalta parlen abans de la conferència d'Aragonès aquest dijous (EFE / Quique García)

 

Xavier Domènech i Pere Aragonès, parlant després de la conferència del presidenciable d'ERC
Xavier Domènech i Pere Aragonès parlant després de la conferència del presidenciable d'ERC (EFE / Quique García)

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2021Laura BorràsDolors SabaterERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut