El president català ha parlat de "declivi" per qualificar la situació actual del català (Natàlia Segura/ACN)

Aragonès defensa el català a l'ONU i denuncia la violació dels drets dels catalanoparlants

El president de la Generalitat acusa Espanya, França i Itàlia de no haver-li donat "el ple reconeixement i la protecció que qualsevol llengua al món mereix"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intervingut aquest dijous al 15è Fòrum de les Minories de les Nacions Unides de Ginebra. Ho ha fet amb un discurs per defensar el català i denunciar la violació dels drets dels catalanoparlants.

Aragonès ha fet una radiografia de l'actual situació de la llengua catalana i ha volgut compartir la seva "preocupació pel futur del català" davant del que ha titllat de "minorització legal de les llengües", i que això pot comportar una "vulneració dels drets" dels catalanoparlants.

"Fer obligatòria la llengua estatal en nacions sense estat com Catalunya implica una erosió sistemàtica de l'estatus de la llengua minoritària que vulnera els drets nacionals dels catalans."

En aquest sentit, ha acusat Itàlia, França i Espanya de no haver-li donat "el ple reconeixement i la protecció que qualsevol llengua al món mereix".

També ha demanat una contribució per la preservació de la diversitat lingüística "des de tots els àmbits" per assegurar "que tothom pugui viure amb plenitud i normalitat a través de la seva llengua". El cap de l'executiu ha assegurat que hi ha un "clar consens" a Catalunya per "aturar la substitució de la llengua catalana per la castellana".

Aquest fòrum de Ginebra és el principal organisme de les Nacions Unides per promoure i protegir les minories nacionals lingüístiques.

El president català s'ha ofert a treballar conjuntament amb les Nacions Unides per continuar amb la defensa dels drets lingüístics de les llengües minoritzades, com el català, i ha demanat que instruments com el del Fòrum de les Minories s'adaptin als nous temps i esdevinguin "encara més eficients" en un món canviant -ha dit- "que imposa nous reptes cada dia".


Primera intervenció al Fòrum de les Minories

És la primera vegada que el govern intervé des de la taula presidencial d'un esdeveniment d'aquest tipus i formant part del programa oficial.

La Generalitat ha estat convidada pel relator especial de l'ONU sobre qüestions de les minories, Fernand de Varennes, en una jornada que ha estat presidida per l'alt comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans, Volker Türk, i pel president del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, Federico Villegas.

El discurs d'Aragonès, que ha estat acompanyat per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i pel secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, coincideix amb una setmana en què el Consell Executiu ha aprovat una bateria de 100 mesures per protegir el català.

ARXIVAT A:
ONUCatalà Pere Aragonès
Anar al contingut