Aragonès defensa "construir alternatives" per si la negociació amb l'Estat "s'encalla"

En el missatge institucional de Nadal, el president de la Generalitat també ha insistit que cal "potenciar l'escola i el seu model lingüístic, perquè és el nucli de la nació catalana"

Anna Poch PubillActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, espera que, aquest 2022, sigui l'any en què es comenci "a desbloquejar el conflicte amb l'Estat". Tot i això, també ha assegurat que, "per si la negociació s'encalla i no aporta resultats", cal "començar a construir alternatives, actuant amb realisme, buscant el màxim consens, i aprenent del camí que hem fet fins ara".

Aragonès ha afegit que "cal començar a oferir una resposta a l'àmplia majoria de ciutadans i ciutadanes que saben que la resolució del conflicte amb l'Estat passa per l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia".

"De la mateixa manera que no estem disposats a renunciar a la resolució democràtica del conflicte, tampoc estem disposats a renunciar a la independència de Catalunya", ha volgut deixar clar el president.  

En el missatge de la Diada, el president Aragonès es va centrar a reivindicar l'"oportunitat" que, segons va dir, és la taula de diàleg i negociació amb l'Estat, a pocs dies que es reunís aquest espai.

A principis d'any hi podria haver una nova reunió de la taula de diàleg i negociació, després de la que hi va haver el 15 de setembre al Palau de la Generalitat.


Defensa del català a l'escola

El president ha assegurat que el govern està treballant, "amb tota l'energia i tota la decisió", perquè el català "continuï jugant un paper neuràlgic en el sistema educatiu de Catalunya".

El president, des d'una de les primeres escoles que va implantar la immersió, ha insistit:

"Hem de potenciar l'escola, el seu model lingüístic, la seva capacitat de cohesió i de generar oportunitats, perquè, sense cap mena de dubte, és el nucli de la nació catalana."


El perquè del lloc triat

Pere Aragonès ha volgut fer el seu primer missatge de Nadal des que és president de la Generalitat des d'un dels primers centres que va implantar la immersió lingüística, el Col·legi d'Educació Infantil i Primària Rosselló-Pòrcel, de Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès. Va ser el curs 1983-1984:

"Una escola nascuda, aviat farà 40 anys, gràcies a la tossuderia d'unes mares i d'uns pares que volien que els seus fills estudiessin en una escola pública i en català, mares i pares que volien que els seus fills i filles aprenguessin català, perquè eren plenament conscients que així contribuïen a la cohesió social del país i oferien un futur d'oportunitats per als seus fills i filles. A aquest conjunt de pares i mares, els hem d'estar enormement agraïts."

Segons el president, el català com a llengua vehicular ara també "revaloritza i pren molta rellevància en un context on la diversitat cultural i lingüística del país no ha parat de créixer i d'enriquir-se amb aportacions d'arreu del món".


Les noves mesures Covid: "No duraran més de l'indispensable"

El president Aragonès ha tornat a qualificar de "doloroses" les mesures que s'han pres arran de la variant òmicron i de l'augment de casos, mesures que "aniran acompanyades d'ajudes econòmiques" i que, segons el president, "no duraran més de l'indispensable".

Aragonès ha agraït "el gran esforç", ha dit, de tothom i també del personal sanitari i del conjunt dels servidors públics.


2022, any d'"esperança i confiança"

El president ha recordat les empreses que ho estan passant malament, especialment el centre de Mahle a Vilanova i la Geltrú, que té previst tancar, o les plantes de Nissan que ja ho han fet.

Davant d'això, el president ha recalcat que estan treballant per "oferir noves oportunitats" i ha recordat que els fons europeus, els Next Generation, es destinaran a la reactivació econòmica "en clau transformadora".

El president ha volgut fer també aquesta lectura positiva de les dades:

"Veiem que, constantment, sorgeixen noves iniciatives, com som líders en recerca científica, com tornem a batre rècord d'exportacions."

I també ha fet aquesta reivindicació:

"Esperança i confiança en nosaltres mateixos i en les oportunitats que tenim (...) Deixem enrere els discursos derrotistes i reforcem la confiança en nosaltres mateixos, en tot el que tenim com a país."


Nou pressupost, en vigor l'1 de gener

El president també ha recordat que el 2022 començarà amb el nou pressupost de la Generalitat en vigor, cosa que no passava des del 2010.

Ha volgut destacar que, gràcies al nou pressupost, el pròxim curs serà gratuït el P2, el dels infants de 2 anys, una mesura que el govern vol anar estenent als altres cursos de la llar d'infants.

Aragonès ha afegit que, gràcies als nous comptes, es disposarà "de molts més recursos, per situar-nos al costat de la gent, per enfortir l'escola i el sistema de salut, per construir habitatge públic, per potenciar la lluita contra el canvi climàtic, per actuar com un estat emprenedor que impulsi la nostra economia i creï llocs de treball".


El missatge, aquest any, per Sant Esteve

El missatge de Nadal s'ha emès aquest diumenge a les 21.00, per TV3. El president Aragonès l'ha avançat uns dies, perquè, fins ara, els presidents de la Generalitat feien el missatge el 30 de gener. L'ha volgut fer coincidir amb un dia festiu a Catalunya com és el 26 de desembre.

Aquest és el vídeo del missatge íntegre: 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut