Aragonès, convençut de "tornar a la mobilització" si la negociació amb l'Estat s'encalla

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat s'ha mostrat convençut que el pacte de govern amb Junts no perilla

El president de la Generalitat defensa que, si la negociació amb el govern espanyol s'encalla, caldrà "tornar a la mobilització i a un nivell d'unitat que en l'independentisme no hem tingut fins ara". "És imprescindible", ha afirmat Pere Aragonès en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

El president, en tot cas, reitera l'aposta pel diàleg. "El conflicte amb l'Estat acabarà algun dia en una taula de negociació", ha afirmat. "Serà en aquesta? No ho sé. M'agradaria que sí, i hi estic posant tots els esforços", ha conclòs.

Ara bé, avisa que "si no ofereix una sortida a Catalunya, haurà d'assumir-ne les conseqüències".

Pel que fa a l'escàndol del Catalangate, Aragonès creu que Pedro Sánchez no ha pogut gestionar-lo pitjor i que ho ha fet "considerant els catalans ciutadans de segona". També ha anunciat que la setmana que ve presentarà una querella contra NSO Group, l'empresa israeliana propietària del programa d'espionatge Pegasus. No ha tancat la porta a ampliar la querella.

No veu perillar el pacte de govern amb Junts

El president s'ha mostrat convençut que Junts apostarà per mantenir-se a l'executiu, encara que en el congrés del juliol el seu soci consulti la militància sobre la viabilitat de l'acord de govern amb Esquerra.

"Jo confio que s'apostarà per l'estabilitat en el govern de Catalunya."

El president ha subratllat que es veu "acabant la legislatura", tot i que ha admès que li "preocupa" que Junts --ara dirigit per Laura Borràs i Jordi Turull-- es plantegi sortir de l'executiu, enmig d'un context de crisi econòmica i social.


La polèmica de Rufián

En l'entrevista també hi ha hagut temps per tornar a valorar les paraules de Gabriel Rufián, que aquest dimecres es va haver de disculpar per fer referència a Carles Puigdemont com a "tarat".

Aragonès ha reiterat que no les comparteix i ha afegit que manté la confiança en el portaveu republicà: "Per mi, és un tema tancat". També ha explicat que va parlar amb l'expresident Puigdemont per traslladar-l'hi.

Jordi Turull, durant el congrés d'Argelers, dissabte passat
Junts sotmetrà la seva ponència a votació en el congrés de juliol (ACN/Carola López)

Junts plantejarà a les bases continuar o no al govern

La ponència de Junts que se sotmetrà a la votació de la militància diu que cal "un canvi de rumb" al govern de la Generalitat, perquè durant el primer any de l'executiu "no s'ha avançat en cap front" en el camí cap a la independència.

El text, de 45 pàgines, aposta per "replantejar o renunciar" a pactes si no contribueixen a crear les condicions per fer possible el "desbordament democràtic".

Amb relació a la taula de diàleg, Junts constata la "nul·la voluntat" del govern espanyol i assegura que "arriba definitivament al final" i que ha estat "contraproduent". A més, fixen el pròxim u d'octubre com a "punt d'inflexió" per seguir avançant cap a la independència.

També creuen que en la negociació "no s'ha avançat més enllà d'una reunió de constitució, una foto (...) i una absoluta falta de respecte a les institucions catalanes per part del president espanyol".

La ponència es votarà en la segona part del congrés de Junts, previst per als dies 15 i el 16 de juliol, i s'hi podran presentar esmenes. El partit va celebrar la primera part del congrés el 4 de juny a Argelers, i allà van ser escollits Jordi Turull i Laura Borràs com a secretari general i com a presidenta, respectivament.

ARXIVAT A:
JxCatERCPere Aragonès
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut