L'endemà de la taula de diàleg

Toc d'atenció d'Aragonès a Puigneró en una trobada per intentar reconstruir confiances

President i vicepresident s'han reunit per tractar la crisi que hi ha entre els socis de govern per la negociació amb el govern espanyol

RedaccióActualitzat

L'endemà de la taula de diàleg, amb l'absència de Junts, el president Aragonès ha citat el vicepresident Puigneró a Palau i han estat reunits més d'una hora. Segons Presidència, Aragonès li ha deixat clar que situacions com aquesta no es poden repetir i li ha demanat lleialtat a l'acord de govern.

Pel vicepresident, la trobada ha anat bé i ha expressat la voluntat que la situació no vagi a més i de mantenir el govern fora de les picabaralles.

Entrevistat a Rac1, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que manté la "porta oberta" a incorporar-hi membres de Junts amb la condició que siguin consellers. Ha explicat que aquest dimecres al vespre va intercanviar missatges amb el vicepresident, Jordi Puigneró, i que havien quedat per "parlar amb calma":

"Crec que, més enllà de trucades o de contactes, n'hem de poder parlar amb calma, de tot plegat."

"La reunió d'ahir va ser aquest reinici, hi hem d'anar amb tota la fortalesa i crec que és important que, i per això vaig insistir, que la porta de la delegació està oberta als membres del govern de Junts per Catalunya que es designin per incorporar-s'hi."

Una de les persones proposades per Junts per a la taula, Jordi Turull, ha descartat la possibilitat d'acceptar la condició posada per Aragonès.

Entrevistat a "Els matins de TV3", Turull ha reiterat la convicció que és una condició imposada pel govern espanyol, i s'ha mostrat convençut que Aragonès acabarà claudicant:

"Estic segur que arribarem a un acord, i que s'acabarà entenent el perquè nosaltres proposem aquests noms i s'acabaran acceptant aquests noms."

Turull ha aprofitat per criticar que el govern espanyol insisteixi en el fet d'anar "sense presses", quan, ha dit, "la repressió va molt de pressa en aquest país", amb "la política que fan les togues".

Les posicions, per tant, estan igual que com van quedar establertes aquest dimarts: ERC insisteix que a la taula només hi han d'anar consellers, i Junts no vol fer una proposta de noms alternativa a la inicial.

Malgrat això, tots dos partits insisteixen que aquest conflicte no suposa cap crisi que pugui afectar l'acord per governar la Generalitat.


La primera i la segona taula

Preguntat per la primera reunió de la taula de diàleg, el febrer del 2020 a Madrid, en què en la delegació catalana no estava formada només per consellers, Aragonès l'hi ha tret importància.

Segons ha dit, llavors s'estava al final de la legislatura, perquè el president Quim Torra ja havia anunciat que dissoldria el Parlament i el govern canviaria després d'alguns mesos.

Aragonès ha afegit que ara, en canvi, "la legislatura està començant", i ha fet una crida a Junts per deixar de banda "les picabaralles partidistes", de les quals "la gent està molt cansada".

"Ja sé que pot haver-hi un escepticisme respecte al procés de negociació, però jo el que demano és aquesta lleialtat que vam acordar, que es mantingui, i hi hagi una actitud positiva, "com podem ajudar que això vagi bé", no posar-ho tot sota el joc partidista, hem d'estar per sobre d'això, si no sortim d'això, la gent desconnecta."

Però Junts considera que hi ha prou motius per criticar públicament la manera amb què Aragonès està gestionant la taula: ho ha dit la portaveu Elsa Artadi, en una entrevista a TVE.

Elsa Artadi, portaveu de Junts, per la seva banda, ha assegurat que aquesta segona reunió ha estat molt més "pobra" que la primera de fa un any i mig:

"Aquella reunió de Moncloa va servir per fer unes fotografies, va servir per fer un comunicat conjunt, i va servir per pactar una metodologia que es va incomplir l'endemà, i durant 19 mesos, i això és així. I és que aquesta vegada no hi ha hagut ni comunicat conjunt, ni metodologia, ni representació majoritària de l'independentisme."

Aragonès, en canvi, ha defensat que sí que en aquesta segona reunió s'ha pactat una metodologia de treball, i també que aquest es faci amb "discreció" i sense terminis:

"La voluntat és que quan fem reunions públiques sigui per presentar acords, perquè una negociació tan complexa no la pots fer amb retransmissió de minut i resultats, perquè llavors no hi haurà negociació. Una negociació necessita d'un cert espai de confiança, de construcció de confiança en la pròpia negociació, no en la posició política de l'altra part, sinó en que aquesta negociació val la pena i creiem que pot avançar."

El president de la Generalitat ha criticat el calendari que es va pactar en la primera reunió, perquè "era massa concret i no es va complir", i ha conclòs: "No vull que torni a passar".

Més enllà de la legislatura

Un dels components de la delegació espanyola, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha reiterat aquest dijous al matí que el procés no es pot limitar a aquesta legislatura:

"Tant de bo aquesta taula que, en la meva opinió, segur que excedirà el temps d'aquesta legislatura, perquè seria molt estrany que en molt poc temps siguem capaços de solucionar un problema que s'ha allargat durant més d'una dècada."

Preguntat per la possibilitat que el govern espanyol canviï de signe d'aquí 2 anys i passin a governar el PP i Vox, Aragonès ha defensat que això no ha de preocupar:

"Si arribessin a guanyar el PP i Vox, la posició de Catalunya, dins i fora de Catalunya, seria més forta si ens hem compromès en un procés de negociació, de diàleg amb l'Estat per buscar una resolució política, o si diem que no, i que no volem parlar amb ningú? Crec que la posició de Catalunya és molt més forta, fins i tot en el cas que arribi a haver-hi PP i Vox, a dins de Catalunya i a fora, si nosaltres hem estat per la negociació i en tot cas és el govern de l'Estat qui s'aixeca de la taula. En aquest tipus de negociacions perd qui s'aixeca de la taula."

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres després de reunir-se amb Pedro Sánchez (EFE)
ARXIVAT A:
Pere AragonèsERCJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut