Pere Aragpnès, en la compareixença al Parlament
Pere Aragpnès, en la compareixença al Parlament (ACN/Gerard Artigas)

Aragonès avisa que "ens hem de plantejar un pas enrere" perquè "no anem gens bé"

El govern qualifica la incidència actual de la Covid a Catalunya de "preocupant" i obre la porta a fer marxa enrere en la relaxació de les mesures quan falten nou dies per a Nadal

RedaccióActualitzat

Contundent avís del govern sobre l'evolució de la pandèmia de la Covid. El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, ha assegurat que s'han de plantejar "fer un pas enrere" i aplicar noves restriccions per contenir els contagis a Catalunya. "Cal frenar com sigui", ha advertit.

"No anem bé. Hem de parlar amb tota claredat i franquesa, la ciutadania mereix que se'ls tracti com a persones adultes i responsables."


Ho ha dit durant la seva compareixença al Parlament per explicar les últimes mesures adoptades per la Generalitat en relació amb la pandèmia. Aragonès ha donat per fet que no s'avançarà en el pla de reobertura i ha afegit que si les dades no milloren els pròxims dies,serà necessari fer marxa enrere i endurir les restriccions "per molt dolorós que sigui". "Ja vam avisar que no ens tremolaria el pols", ha afegit el vicepresident.

Quan només falta una setmana per a Nadal, la velocitat de contagi a Catalunya segueix a l'alça, amb una Rt de 1,22 i 62 nous morts en les últimes 24 hores; unes xifres que són encara pitjors si es tenen en compte els resultats dels tests d'antígens, segons ha explicat el secretari general de Salut, Josep Maria Argimon.

Argimon, a més, ha advertit que "és molt important" que s'arribi a la campanya de vacunació contra la Covid-19 amb les "xifres d'incidència el més baixes possible" per garantir-ne l'efectivitat.

Justament sobre la vacuna, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit al Parlament que és "segura" gràcies a un esforç mundial i que no s'ha saltat "cap fase en l'elaboració de la vacuna". Però també ha advertit que quan comenci la vacunació els efectes trigaran a notar-se.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, també ha demanat a la ciutadania ser "curosos" i "seriosos" amb les seves decisions de cara als pròxims dies. Ha dit que aquest 2020 "no es poden posar per davant els interessos socials als personals". "Ens agradaria estar tots junts en família, però no podrà ser", ha insistit, en referència a les festes de Nadal.

Aquest dimarts, el govern ja avisava que podia canviar el pla de Nadal si els indicadors del coronavirus continuen complicant-se, cosa que ja han fet altres països europeus. La portaveu, Meritxell Budó, assegurava que necessitaven un parell o tres de dies per veure si l'empitjorament de les dades representen un canvi de tendència.

Sánchez podria proposar a les autonomies endurir el pla de Nadal

En el mateix sentit, des del Congrés, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que, si és necessari, el govern proposarà a les comunitats autònomes endurir el pla sanitari de Nadal.

El president espanyol ha demanat no abaixar la guàrdia davant la possibilitat d'una tercera onada i afegeix que Espanya està preparada per fer front a l'estratègia de vacunació.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Parlament de Catalunya
Anar al contingut