Pla mig del secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista amb l'ACN (30/05/2016).
Pla mig del secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista amb l'ACN (30/05/2016).

Aragonès adverteix la CUP que sense pressupostos no es podrà posar Catalunya "a les portes de la independència"

Actualitzat

ACN Barcelona.-El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha advertit la CUP que és "necessari" aprovar els pressupostos per "avançar en l'objectiu polític de la legislatura" i poder realitzar les estructures d'Estat que permetin posar el país "a les portes de la independència". "No podem augmentar la dotació de l'Agència Tributària o d'Afers Exteriors si no hi ha un pressupost", ha dit en una entrevista a l'ACN. Pel que fa a les peticions concretes de la CUP, Aragonès ha descartat incomplir l'objectiu de dèficit imposat per l'Estat, ja que això obligaria els proveïdors -hospitals, ajuntaments i entitats socials, entre altres- a finançar el dèficit. El secretari d'Economia ha vaticinat que les negociacions amb la CUP per evitar l'esmena a la totalitat s'allargaran fins a l'últim moment però arribaran a bon port.

Pere Aragonès ha advertit que fer una pròrroga en els comptes també implicaria "prorrogar" les estructures d'Estat, que són les "eines" que calen per fer possible la independència. Concretament, ha recordat que la proposta de pressupostos presentada dimarts passat al Parlament destina 48 MEUR al desplegament de la Hisenda Pròpia, que és una "peça fonamental" per poder tenir un estat propi. A més, els comptes també preveuen 50 MEUR a l'acció exterior, "clau" per poder tirar endavant el procés.

El republicà ha reivindicat que cal "discreció" en les negociacions que s'estan fent amb els cupaires per garantir que acabin amb "èxit". En aquest sentit, ha declinat donar detalls sobre quins punts dels que demanen els anticapitalistes podrien tenir recorregut.

Sí que ha avançat que és "impossible" que el govern desobeeixi l'objectiu de dèficit, ja que actualment la Generalitat només es pot finançar a través de l'Estat: "Si incomplim l'objectiu de dèficit, qui finançarà el dèficit de més que fem? Si no te'l finança cap entitat financera, ni el FLA, te l'estan finançant els proveïdors, i això vol dir hospitals, ajuntaments i entitats socials. I creiem que cal gestionar els diners amb cura i no posar en els pressupost més despesa que aquella que podem assumir".

El secretari d'Economia ha assegurat que "respecta" la decisió de la CUP i de la resta de grups polítics de plantejar una esmena a la totalitat dels pressupostos però ha subratllat que "no és coherent", ja que tots els partits demanen increments de despesa al govern. Aragonès ha assegurat que hi ha "marge" per a la negociació i ha confiat que hi haurà un acord amb els cupaires abans del debat de totalitat del pressupost, que es farà el 8 de juny: "Serà una setmana intensa, m'aventuro a dir que serà intensa fins al 7 o el 8 de juny."

En despesa social, "l'hora de la veritat és ara", segons Aragonès, que ha recordat que el pressupost inclou un increment en despesa social de 873 MEUR i ha avisat els grups parlamentaris que haver-ne de prescindir seria una "oportunitat perduda". "Que després no vinguin a demanar increments puntuals", ha advertit el republicà. Després que la CUP es queixés que no va veure el pressupost fins al mateix dia que es va presentar al Parlament, Aragonès ha assegurat que hi va haver "converses i intercanvi d'informació" durant setmanes i que l'esquerra anticapitalista disposava dels "eixos principals" dels comptes. 

Una de les reclamacions de la CUP és augmentar els impostos per poder augmentar despesa social, però el secretari d'Economia ha assegurat que qualsevol canvi en els tributs, ja sigui l'IRPF, successions o patrimoni, no implicaria un increment en la recaptació fins al 2017: "Si es considerés fer un canvi per dalt o per baix en l'IRPF o en successions, l'efecte no és immediat." En el cas de successions i patrimoni, impostos cedits a la Generalitat, la recaptació seria efectiva a partir del 2017, i en el cas de l'IRPF, des del 2019.

Pel que fa a la polèmica reforma de l'IRPF, ha reiterat que serà el Parlament qui decideixi si es fa i com: "El govern té un acord per rebaixar les rendes baixes i mitjanes, com ja han verbalitzat el vicepresident i el president, però a qui li correspon fer la proposta és als grups parlamentaris." El secretari d'Economia ha descartat qualsevol pacte polític que no sigui amb la CUP per tirar endavant els comptes, ja que, tot i que ha anunciat l'esmena a la totalitat, "és l'única que s'ha obert a negociar". D'altra banda, Aragonès ha defensat que "el pressupost, com abans es pugui aplicar, millor". En aquest sentit, ha dit que el govern estarà "encantat" si la mesa del Parlament decideix aprofitar l'agost per poder accelerar-ne la tramitació.

Anar al contingut