Santa Maria de Sixena

Aragó reclama al MNAC les pintures del monestir de Santa Maria de Sixena

El govern aragonès reclama les pintures murals que havien decorat el monestir de Santa Maria de Sixena, del segle XIII. Durant la Guerra Civil, un incendi les va fer malbé i van ser recuperades i restaurades per la Generalitat, que les va deixar a Barcelona. Avui, els frescos estan exposats al MNAC.

RedaccióActualitzat
L'Ordre de Sant Joan de Jerusalem, propietari del Reial Monestir de Santa Maria de Sixena, a Osca, ha cedit al govern d'Aragó els drets de les pintures murals de Sixena.

Les pintures, de gran valor i datades del segle XIII, són originàries de la sala capitular d'aquest monestir. Bona part es van perdre durant el saqueig i l'incendi que va patir el monestir l'any 1936. La resta van ser traslladades a Barcelona força fetes malbé, on es van restaurar, i ara s'exposen al Museu Nacional d'Art de Catalunya, el MNAC.

Tan sols queden una desena de les monges originàries del monestir, residents al País Basc. Amb la cessió dels drets, el govern aragonès pot reclamar l'entrega a la Generalitat. Ara, el jutjat de primera instància número 1 d'Osca decidirà sobre la demanda per part de l'Aragó. Aquest vol declarar nul·la la compra que la Generalitat va fer de les obres d'art del monestir.

L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha explicat que el jutjat d'Osca ha desestimat la intenció de la Generalitat de remetre la causa als jutjats de Barcelona.

Per tant, serà el jutjat d'Osca el que prendrà una decisió sobre el futur de les obres que les monges de Sixena van vendre a la Generalitat. El govern d'Aragó ja havia demanat la nul·litat de la venda, tot i que en un primer moment el Tribunal Constitucional va donar la raó a Catalunya.

Aragó ha dit que vol "defensar la integritat del patrimoni històric i cultural aragonès". El govern necessitava els drets de cessió per part del monestir per tirar endavant les accions administratives necessàries per reclamar les pintures. La voluntat final del procés és retornar les pintures i ubicar-les al monestir de Vilanova de Sixena.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut