Aragó és el focus de contagi de la Covid-19 més gran d'Europa

No ha sortit de la zona vermella de risc des de l'13 de juliol, i el darrer cap de setmana s'han triplicat els casos registrats a finals de març

Eduard Querol / Judith CasaprimaActualitzat

La situació de la Covid-19 a Aragó és la que ara mateix més preocupa les autoritats sanitàries espanyoles i europees. Segons l'últim informe del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, Aragó és la regió europea on hi ha el focus de contagi més extens del continent, com es veu en el mapa que publica dels casos detectats per cada 100.000 habitats registrats en els últims 14 dies.

La zona inclou Catalunya i Navarra, però, coincidint amb les dades del govern espanyol, la taxa de contagi a l'Aragó és la més alta d'Europa. 

 


The Economist detalla la diferència sgons dades oficials. Mentre els casos a l'Aragó per cada 100.000 habitants són 488 els últims 14 dies, a Catalunya són 84, i a Navarra, 64. També destaquen que a l'Aragó les xifres van a l'alça, i el segueixen Luxemburg i Kosovo de lluny, amb 88 i 86 casos.

Alerta dels analistes

Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, el 75% dels nous casos de coronavirus es concentren a Aragó. I d'aquests, 9 de cada 10 es registren a Saragossa, la capital i ciutat amb més població, però els analistes alerten que la situació a Osca i Terol, amb menys densitat de població.

Ho confirmen analistes com Enric Àlvarez, investigador de BIOCON-SC de la UPC, davant  d'unes xifres contundents: Aragó no surt de la zona vermella de risc des de l'13 de juliol, amb una taxa de contagi que costa allunyar-la del 2, és a dir, que cada persona infectada n'encomana dues de mitjana, mentre que, a Catalunya, la taxa és d'1.

"Aragó va entrar en zona vermella en mitjana la setmana del 13 de juliol i des d'alehores ha anat empitjorant, es va manenir molt temps en propagació 2. Cada vegada hi ha més casos potencialment actius elevat i, tot i amb això, el ritme decreixement de l'epidèmia és encara sostingut i encara hi ha una propagació significativa a l'entorn de l'1,25."

"Aquest creixement sostingut amb tants casos actius s'afegeix a una penetració bastant homogènia a tot el territori."

(CCMA)


El cap de setmana passat, el govern d'Aragó registrava un pic màxim de nous contagis, 620 dissabte i 588 diumenge. En total, gairebé triplicaven els casos comptabilitzats el darrer cap de setmana de març, en plena pandèmia.

(CCMA)

Ara bé, cal tenir en compte que ara fan moltes més proves PCR, més de 3.500 diàries, i això incrementa el nombre de casos positius detectats.
 

"Es possible que algunes regions d'Aragó estiguin en zona verda, però el fet és que si mires les dades de casos i les d'hospitalitzacions la impressió és que la gran majoria de les poblacions principals d'Aragó tenen una penetració important."


Sense anar gaire lluny, segons dades de la situació hospitalària, dilluns de la setmana passada ingressaven 62 malalts de Covid a diferents hospitals, 2 dels quals a l'UCI, unes xifres similars a les de mitjans d'abril.

Benasc, a Osca, el contagi també pot arribar a poblacion amb poca densitat de població (CCMA)

A Saragossa, actualment s'estan detectant 9 de cada 10 nous positius dels que hi ha a tota la comunitat. Però això no vol dir que la situació a Terol i Osca puguin despreocupar-se'n, perquè, malgrat una menor densitat, a les poblacions més grans, la taxa de contagi és similar a la de Saragossa.  

"A Osca hi ha més heterogeneïtat que a Saragossa, però de mitjana, i a les poblacions més importants, també hi ha una penetració molt forta, del nivell de Saragossa."

"Terol va entrar a la zona vermella de mitjana més tard, però hi ha indicis que aquesta pot ser bastant homogènia."

Búbaguena, una de les poblacions afectades pel brot a Terol (CCMA)

Per Enric Àlvarez, només respectant les mesures de protecció -mascareta, distància, to de veu baix, ventilació i higiène de mans- i prenent consciencia es podrà evitar que creixi el contagi, i destaca com a "absolutament imprescindible" reduir les reunions.

"La gent que és contagiosa que es quedi a casa. I la que no ho està, que pot ser asimptomàtica en moltes zones d'Aragó, no faci reunions o en faci les menys possibles, i, si les fa, amb poques persones i mai en dies consecutius. No fer reunions de més de 10 persones, i no val fer-ne 3 amb 5 persones en dies consecutius, perquè és encara pitjor que fer-ne una de 10."

De moment, i davant la situació, el president d'Aragó, Javier Lambán, ha anunciat una ajuda d'1,5 milions d'euros per afrontar els costos addicionals del coronavirus als centres socioresidencials.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut