Barcelona

Aquest mes de juliol ha estat el més fred dels últims 14 anys

Aquest mes de juliol que acabem de deixar enrere ha estat més fred del que és habitual i també, en alguns punts, força més plujós. Les dades del Servei Meteorològic de Catalunya confirmen la percepció de molts catalans que aquest juliol ha estat especialment dolent. En concret, els registres parlen del juliol més fred dels últims 14 anys a Catalunya, i si ens fixem només en les dades de Barcelona, es tracta del pitjor juliol des de l'any 1980. A més, ha estat molt plujós al quadrant nord-est i a Tarragona, sobretot en punts de la Costa Daurada i de la Ribera d'Ebre. Les temperatures han baixat entre un i tres graus de mitjana, sobretot al Pirineu.

Actualitzat
Precipitacions irregulars

Pel que fa a les precipitacions, han arribat a caure fins a més de 120 litres per metre quadrat, encara que han estat força irregulars en tot el territori. Aleix Serra, membre de l'àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, ha apuntat a Catalunya Ràdio: "Han caigut alguns dies quantitats de precipitació molt abundants al voltant de l'àrea metropolitana de Barcelona, però a bona part de les comarques de la meitat sud i cap a les comarques de ponent ha plogut poquíssim, i s'hi han registrat quantitats d'entre 1 i 20 litres per metre quadrat. I és que en aquesta època de l'any les precipitacions són molt irregulars."

Cinc grans tempestes

En total, hi ha hagut cinc pertorbacions remarcables al llarg del mes. La primera va ser entre els dies 2 i 4 de juliol, i les precipitacions més destacades van ser els 66,4 mm que es van mesurar a Font-rubí (l'Alt Penedès), els 34,6 mm registrats a Constantí (el Tarragonès) o, finalment, els 33,5 mm que es van mesurar a Molló (el Ripollès).

Poc més d'una setmana després, la formació d'una àrea de baixes pressions va donar lloc a nombroses tempestes a gran part del país. Va ser entre els dies 12 i 15. I en aquest cas, les pluges més importants es van registrar a Sasseuva, a la comarca de la Vall d'Aran; a Viladecans (el Barcelonès), i a la Vall d'en Bas (la Garrotxa).

Només dos dies després, entre el 17 i 19, van créixer nombroses nuvolades que van deixar xàfecs i tempestes intenses al litoral, al prelitoral i al terç nord del país.

El quart episodi va ser entre el 25 i el 28 de juliol, quan van arribar precipitacions intenses i extremament abundants al nord-est del país. I el darrer solc que va afectar el país ha estat el dels passats 30 i 31 de juliol, que ha deixat precipitacions especialment intenses a Barcelona i rodalia.

Les conseqüències

Els embassaments catalans estan al 90% de la seva capacitat, quan fa un any estaven al 85% i fa cinc anys, al 74%.

I una última dada a tenir en compte: el consum elèctric ha caigut considerablement al juliol, prop d'un 9%, i és més baix que el 2009. I això, en bona part, perquè no ha calgut engegar els aires condicionats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut