ANÀLISI

Apuntalar la rebel·lió, després de Trapero

El testimoni dels agents de la Guàrdia Civil i el paper de Marchena al judici del procés sota l'anàlisi de Joan Rusiñol

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Rusiñol, cap de Política de Catalunya Ràdio

Joan Rusiñol

Sotscap d'Informatius de Catalunya Ràdio

@joanrusinol
Actualitzat

Les acusacions s'aferren als testimonis dels agents de la Guàrdia Civil per intentar apuntalar el suposat delicte de rebel·lió. Les declaracions del major Trapero van fer un estrip seriós en aquest relat. La Fiscalia prova de sargir-lo amb les paraules dels policies, dures. Al Suprem ha ressonat un camp semàntic nou que construeix també un imaginari determinat.

"Capítol de terror", "ràbia descontrolada", "pluja de cops", "intents d'atropellament", "mossegades"... Els agents no parlen de ciutadania o de poble. Parlen de "massa". El xoc entre les dues visions del que va passar la tardor del 2017 a Catalunya s'ha fet palpable aquest dimarts, amb tota la seva cruesa. No seria convenient, tenint en compte l'expectació mediàtica, poder contrastar les acusacions amb vídeos que les acreditin o les desmenteixin al moment? No seria just per als processats?

El judici s'ha endurit, encara més, en el fons. I les formes -les regles de Marchena- no hi ajuden: tensen les defenses i desperten crítiques, com les de Baltasar Garzón. Presses o garanties? El tribunal ha de triar. I Europa al retrovisor.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut