Apujar un 15% les pensions de viudetat, orfandat i invalidesa, l'acord de Moncloa i Bildu

L'esquerra independentista basca pacta amb el govern espanyol que l'increment de les pensions no contributives s'inclogui en el decret per prorrogar les mesures anticrisi

Actualitzat

Les pensions de viudetat, orfandat i invalidesa, les anomenades pensions no contributives, pujaran un 15%.

És el compromís que EH Bildu ha aconseguit arrencar al govern espanyol a canvi d'abstenir-se en la votació sobre el fons públic de les pensions per complementar l'actual sistema.

A canvi de l'abstenció, la formació independentista també ha pactat amb La Moncloa una garantia per impedir que el nou fons públic de pensions es financi amb diners de la Seguretat Social, segons ha apuntat Bildu en un comunicat:

"L'acord tancat aquest dijous assegurarà que ni un sol euro de la Seguretat Social, del sistema públic, es destini al fons de pensions, evitant així la descapitalització de la Seguretat Social i blindant les pensions públiques i la seva sostenibilitat."

Aquest increment podria suposar entre 60 i 100 euros mensuals més per a aquestes pensions més baixes, segons els càlculs que fa la formació.

L'acord s'inclourà en el decret de pròrroga de les mesures contra la crisi provocada per la guerra a Ucraïna fins a finals d'any. Bildu assegura que, a partir d'aleshores, la revalorització s'haurà de determinar en els pressupostos generals de l'Estat del 2023.

Un grup de jubilats jugant a dòmino
Un grup de jubilats jugant a dòmino (Europa Press)

Agraïment al moviment de pensionistes

El partit independentista considera que, amb l'acord, ha aconseguit "frustrar la intenció de les dretes d'utilitzar la llei per introduir i estendre els fons de pensions privats mitjançant beneficis per a qui pugui pagar-se'ls", un fet que creuen que hauria debilitat el sistema públic de pensions.

El portaveu de Bildu al Pacte de Toledo, Iñaki Ruiz de Pinedo, assenyala que l'acord amb el govern espanyol "suposarà un alleujament per a milers i milers de pensionistes i un pas més en el camí cap a la dignitat que mereixen".

El diputat de l'esquerra abertzale assegura que aquest acord "no hauria estat possible sense l'empenta del moviment de pensionistes".

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensions
Anar al contingut