L'informe dels experts l'ha rebut aquest dilluns la vicepresidenta del govern espanyol (EFE / Chema Moya)

Apujar el salari mínim entre 40 i 80 euros, la proposta dels experts del ministeri

La decisió definitiva, que ha estat sempre un punt de conflicte entre PSOE i Unides Podem, l'haurà de prendre el ministeri de Yolanda Díaz

El salari mínim (SMI) per a l'any 2023 hauria de pujar dels 1.000 euros actuals a una forquilla que el situaria entre els 1.046 i els 1.082 euros bruts al mes, és a dir, entre el 4,6% i el 8,2%.

Aquest és l'escenari que ha dibuixat una comissió d'experts que assesora el ministeri.

L'informe s'ha presentat aquest dilluns al matí en presència de la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i defensa que el Salari Mínim és una eina per combatre la pobresa i la desigualtat i que no ha afectat negativament la creació d'ocupació.

Ara caldrà veure quina decisió prendrà l'exectiu, perquè aquest ha estat sempre un punt de conflicte entre el PSOE i Unides Podem.

La coordinadora de la comissió d'experts, la professora Inmaculada Cebrián, ha subratllat que amb aquesta forquilla d'increments, l'SMI arribaria al 60% del salari mitjà net del 2022 compromès a la Carta Social Europea, tot i que ha insistit en la dificultat que comporta fer estimacions sobre el salari mitjà a causa del retard en l'actualització estadística.

Els experts aconsellen també en el seu informe revisar l'SMI al cap de sis mesos per avaluar-ne la suficiència en un context inflacionista com l'actual, cosa que el govern espanyol no descarta.


Reunió dimecres

La ministra Yolanda Díaz ha assegurat que la decisió sobre la pujada de l'SMI s'intentarà acordar amb els agents socials, encara que l'executiu només tingui obligació de consultar-los.

De fet, ha anunciat que convocarà sindicats i empresaris per dimecres per debatre aquest assumpte.

La vicepresidenta espanyola ha destacat que des del 2018 fins al 2022, amb una pujada de l'SMI de gairebé el 36%, s'han creat més d'un milió de llocs de treball, "lluny de les teories acientífiques" que apunten que es destrueix ocupació.

Anar al contingut