Aproven als EUA un fàrmac per a la degeneració macular seca, una causa important de ceguesa

Als Estats Units s'ha aprovat un primer fàrmac i es preveu que el mes que ve se n'aprovi un altre. A Europa podria arribar l'any que ve

Actualitzat

La degeneració macular associada a l'edat, DMAE, és la primera causa de ceguesa al món occidental en persones de més de 50 anys. I l'augment de l'esperança de vida fa que cada vegada hi hagi més persones que la pateixen. La màcula és la part central de la retina i, quan es degenera, afecta la visió central i la capacitat de veure-hi en detall. La malaltia és lenta, però si no es tracta, continua avançant.

És el diagnòstic que va rebre Xavier Clanchet Pallí, que explica que "anava perdent una mica de visió, en el sentit de boirina de definició dels objectes de llarga distància i després cada vegada una mica més a prop." De moment  li afecta directament la possibilitat de conduir i també a l'hora de llegir.


Tipus de DMAE

Principalment, hi ha dos tipus de DMAE, tot i que una deriva de l'altra: 

La humida, per a la qual fa uns anys que hi ha fàrmacs per frenar-ne la progressió.

I la seca, la majoritària, per a la qual encara no hi ha cura, ni tractaments disponibles. A partir dels 80 anys, una de cada 4 persones pateix aquesta forma de la malaltia.
 

Primers fàrmacs per a la DMAE seca 

Als EUA s'ha aprovat un primer fàrmac i es preveu que el mes que ve se n'aprovi un altre. A Europa, on el procés és sempre més conservador i, per tant, la introducció de nous tractaments farmacològics és més lenta, podria arribar l'any que ve. L'Institut de la Màcula, de Barcelona, ha participat activament en els assajos dels dos tractaments i n'han vist els resultats.

Els nous fàrmacs han demostrat, en assajos, que en poden frenar un 20% la progressió. L'Institut de la Màcula ha participat activament en tots dos.

Jordi Monés, director Institut de la Màcula Centre Mèdic Teknon i professor Universitat Utah, defineix així aquests resultats:

"Tu pots dir 'home, això no és gaire', però contra zero és molt. Han pogut demostrar que la malaltia es pot frenar, que en lloc de créixer així (pujada en picat), creix així (pujada progressiva). I amb això guanyem anys de visió."

 

Com s'administraran els nous tractaments 

Els nous tractaments s'administraran igual que els de la forma humida: impliquen injeccions regulars a l'ull, per frenar la progressió de la malaltia. El repte ara serà determinar a quins pacients els poden beneficiar.

Jordi Monés, director de l'Institut de la Màcula Centre Mèdic Teknon i professor de la Universitat de Utah, diu que "en pacients lents no tindrà gaire justificació fer-ho, perquè no els canviarem gaire la seva funció. En canvi, els farem fer un esforç molt gran. I a uns altres els haurem de tractar així que els vegem, perquè se'ls anirà menjant la retina de forma molt ràpida. Si ho fem en pacients ben escollits, segurament el benefici no serà del 20%, serà del 30 o el 40%."


Prevenció de la malaltia 

L'edat és el principal factor de risc i hi té molt a veure la càrrega genètica, però hi ha factors de risc associats a l'estil de vida que poden reduir o augmentar les possibilitats de desenvolupar la malaltia. Segons Jordi Monés, és un factor que "fa que un risc genèric ni molt bo ni molt dolent es pugui expressar molt o es pugui expressar menys".

Tenir una dieta equilibrada i un pes saludable i no fumar són els factors més determinants que podem controlar.


Altres assajos en marxa

La teràpia gènica continua provant-se per mirar d'aturar aquesta malaltia de l'envelliment. I alhora s'ha provat, encara en pocs pacients, modificar la microbiota intestinal. En tot cas, tenir els primers fàrmacs per aturar la progressió ja serà un canvi de paradigma.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut