Madrid

Aprovat un límit de dèficit del 0,6% amb l'oposició de Catalunya, el País Valencià i les Balears

Oriol Junqueras acudia a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera amb l'objectiu d'aconseguir un sostre de dèficit de l'1,18%

Actualitzat

El Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dijous ha aprovat el nou objectiu de dèficit autonòmic per a l'any vinent, situat en el 0,6%. El nou sostre de dèficit ha tirat endavant amb el vot en contra de Catalunya, el País Valencià i les Balears. Les autonomies governades pel PSOE s'han abstingut. La reunió, presidida per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre Cristóbal Montoro, també ha aprovat un límit de dèficit del 0,3% per a l'any 2018 i arribar a l'estabilitat pressupostària el 2019.

La xifra aprovada és fruit d'un acord aquest mateix dijous del govern espanyol amb el PSOE, que ha permès elevar una dècima l'objectiu inicial del ministeri d'Hisenda, situat en el 0,5%. A canvi del suport en el dèficit, els socialistes han negociat amb els populars un augment del 8% en el Salari Mínim Interprofessional.

La majoria de les autonomies han acabat acceptant el topall de 0,6%, tot i que a l'inici no la trobaven del tot satisfactòria. A l'arribada al ministeri, els responsables dels diferents governs autonòmics han fet referència a la necessitat de "consens" de cara a tancar un pacte sobre el dèficit. El més dur ha estat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic valencià, Vicent Soler, que ha anunciat el seu vot en contra de "tot" el que es decidís en el CPFF perquè creu que és "impossible" que el seu executiu pugui complir qualsevol objectiu de dèficit a causa de l'infrafinançament que denuncia que pateix.

Junqueras demanava l'1,18%

La vigília de la reunió, Junqueras va assenyalar que, segons els càlculs del seu departament, l'1,18% és la xifra que "correspondria" a Catalunya "si es fes un repartiment en funció de la despesa efectiva de cada administració", en comptes del 0,5% fixat inicialment per l'executiu espanyol.

Junqueras ho va dir aquest dimecres a la tarda en una conferència al Col·legi d'Economistes, en què va desgranar bona part del projecte de pressupostos i va explicar que els comptes presentats s'han confeccionat en base a un sostre de dèficit del 0,5%, perquè aquesta és "la darrera xifra que es va comunicar al CPFF i la que s'ha comunicat a les institucions europees".

A la sortida de la reunió, el vicepresident català ha valorat negativament els objectius de dèficit aprovats al CPFF i ha dit que són xifres que "estan absolutament allunyades del que necessiten i mereixen els ciutadans". Junqueras també ha apuntat que, en la reunió, ha manifestat el compromís del govern català amb el referèndum i la "preocupació" per un "repunt dels tipus d'interès que dificulti la gestió del deute públic".

Per la seva banda, Cristóbal Montoro ha defensat que la "consecució" dels objectius de dèficit és "absolutament fonamental" per a la credibilitat d'Espanya, la credibilitat de l'estat de les autonomies i per "afiançar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut