Francisco Franco amb la seva dona
Francisco Franco amb la seva dona
Madrid

El Congrés aprova exhumar Franco del Valle de los Caídos però Rajoy no hi està obligat

Finalment, Podem ha fet costat a la proposta del PSOE, tot i les discrepàncies, i la cambra baixa ha votat a favor de retirar les restes del dictador amb l'abstenció del Partit Popular i també d'ERC, per motius oposats

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest migdia la moció del PSOE que reclama la retirada de les restes de Franco del Valle de los Caídos. S'hi ha abstingut el PP. La iniciativa tira endavant, però no és d'obligat compliment per al govern de Rajoy.

La proposta ha registrat 198 vots a favor -PSOE, Podem, PDeCAT i PNB-, un sol vot en contra a la bancada del PP -suposadament per error- i 140 abstencions -PP i ERC per motius diametralment oposats. Els republicans han mantingut la seva abstenció davant un text que el portaveu Joan Tardà va qualificar de "monument al cinisme".
 

 

Podem havia amenaçat d'abstenir-se a la iniciativa del PSOE, que vol convertir el temple en un espai per a la memòria històrica. Acusaven els socialistes de ser massa tous i de no haver fet prou quan eren al govern. Finalment, però, els de Pablo Iglesias han permès que la proposta s'hagi aprovat aquest migdia al ple del Congrés.

Els socialistes no han recollit cap de les esmenes dels altres grups. Ciutadans ja va dir que hi votaria a favor si no es tenien en compte les esmenes del partit morat i d'Esquerra. La suma d'aquests tres partits ha permès que prosperi la proposta socialista. En tot cas, en tractar-se d'una proposició no de llei, el govern espanyol no està obligat a aplicar-la.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut