Madrid

Aprovada la reforma de l'article 135 de la Constitució amb els vots a favor de PSOE, PP i UPN

La Constitució Espanyola es reformarà, per segon cop des que va entrar en vigor el 1978, en un temps rècord i sense referèndum. La modificació per tal de limitar el dèficit públic s'ha aprovat al Congrés amb els vots a favor del PSOE, el PP i UPN. Hi havia la incògnita de què faria CiU, a qui en els últims dies socialistes i populars han intentat fins a última hora, endarrerint fins i tot uns minuts la votació, incorporar al consens. Finalment no ha estat possible i la federació nacionalista no ha votat. Tampoc ho ha fet el PNB. Els grups d'ERC, ICV-EUiA, BNG i Nafarroa Bai han abandonat l'hemicicle abans de la votació en senyal de protesta. El govern espanyol ja ha descartat que l'acord es pugui modificar al Senat.

Actualitzat
La votació de la reforma de la Constitució per marcar el sostre del dèficit de les administracions públiques s'ha aprovat amb 316 vots a favor i 5 en contra. El PSOE, el PP i UPN han donat suport a la reforma i Coalició Canària, UPyD i dos diputats del PSOE, un de l'exsindicalista Antonio Gutiérrez, l'han rebutjat.

Convergència i Unió i PNB han decidit no participar en la votació, tot i que sense abandonar la cambra baixa com sí que havien fet els diputats d'Esquerra Republicana, Iniciativa per Catalunya, Bloc Nacionalista Gallec i Nafarroa Bai.

Un cop acabada la votació, Josep Antoni Duran i Lleida ha criticat el que considera una falta de cortesia parlamentària i el caire bipartidista de la reforma.

Els dos partits majoritaris no han aconseguit el suport de CiU, amb qui han estat negociant fins a l'últim moment i li han ofert dues esmenes transaccionals, que finalment no han pogut votar-se perquè han estat vetades per Esquerra Unida. El seu diputat, Gaspar Llamazares, ha qualificat de presa de pèl el que estava passant a la cambra.

Debat pujat de to

Abans de la votació, durant la defensa de les esmenes, els grups minoritaris al Congrés s'han mostrat contraris a la reforma constitucional. Asseguren que amb l'actitud dels grups majoritaris s'han vist expulsats del consens de la Constitució.

Els diversos grups han mostrat el seu malestar i han reprovat a populars i socialistes que no s'hagin admès a tràmit bona part de les esmenes presentades pels grups de la cambra.

CiU, per la seva banda, ha apel·lat a la responsabilitat de PSOE i PP. Asseguren que, tot i que s'han sentit ferits en el fons i les formes del pacte, han treballat per un acord presentant vuit esmenes. Reconeixen que, tot i que hi ha hagut diàleg, en cap cas s'ha produït una negociació i la Constitució aprovada és més dèbil que la del 1978.

Sense marge al Senat

Després de la votació, el govern espanyol ha descartat que el consens al voltant de la reforma es pugui ampliar en el tràmit al Senat. Segons el portaveu de l'executiu del PSOE, José Blanco, les esmenes que hi puguin presentar partits com CiU o ERC, per aspectes com el concert econòmic o l'autodeterminació, són "incompatibles" amb el sentit que es va donar a la Constitució i "trencarien el pacte constitucional".

Blanco, a més, ha argumentat que "no hi ha àmbits" per arribar a un acord perquè la reforma s'ha d'aprovar abans que acabi la legislatura. Si entrés en vigor més tard, aniria en contra "de la celeritat i la determinació" amb què s'ha concebut.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut