El logotip d'Apple enmig dels números d'un codi cibernètic
Apple recomana a tots els usuaris fer l'actualització per evitar la introducció del programa espia Pegasus
San Francisco

Apple treu una actualització d'urgència per evitar l'espionatge en iPhones amb Pegasus

El forat de seguretat permet instal·lar en diversos dispositius de la companyia el programa espia israelià

TEMA:
Apple

Apple ha llançat una actualització d'urgència per tancar un forat de seguretat que afecta els telèfons iPhone, els ordinadors Mac i els seus rellotges intel·ligents i que permet instal·lar el programa espia israelià Pegasus, especialment perillós perquè no cal que la víctima cliqui cap enllaç perquè l'atacant l'infecti.

Per actualitzar el sistema operatiu de l'iPhone, l'usuari ha d'anar a Configuració / General / Actualització del Programari i allà descarregar la versió iOS 14.8.

"Aquesta actualització proveeix millores importants de seguretat i es recomana a tots els usuaris", remarca la descripció del sistema iOS 14.8 per a iPhones a l'App Store.

L'actualització està disponible per a l'iPhone 6s i posteriors, tots els models d'iPad Pro, iPad Air 2 i posterior i iPad de cinquena generació i posteriors, iPad mini 4 i posteriors i iPod touch de setena generació.

Un programa espia utilitzat mundialment

El programa Pegasus és el que s'ha fet servir per espiar 50.000 telèfons de polítics, activistes i periodistes a tot el món.

El programari espia s'instal·la a través del servei de missatgeria instantània iMessage. Un cop instal·lat, permet activar el micròfon i la càmera, gravar les converses de l'usuari o saber on és en temps real.

A Catalunya en van ser víctimes, entre d'altres, l'aleshores president del Parlament, Roger Torrent o el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall. Tots dos van anunciar una querella contra Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI, per aquest espionatge. Des del Ministeri de Defensa van negar tenir-hi res a veure.

Amb el pegat d'urgència, l'empresa de Cupertino respon a l'informe de Citizen Lab, el laboratori de la Universitat de Toronto, que alerta que l'empresa de software israeliana NSO Group aprofita aquesta escletxa de seguretat des del febrer per infectar iPhones i altres dispositiu d'Apple.

Citizen Lab va descobrir la vulnerabilitat del sistema quan va detectar un iPhone d'un activista saudita infectat amb el Pegasus.

ARXIVAT A:
Apple Tecnologia
Anar al contingut