Apple i Samsung, les primeres empreses multades per obsolescència programada

L'autoritat italiana de la competència les acusa de "pràctiques comercials injustes" per accelerar la compra de nous aparells

RedaccióActualitzat

Multa a Apple i Samsung per obsolescència programada. Són les primeres que s'imposen al món per aquest concepte.

Els dos gegants de la telefonia mòbil han estat multats per l'autoritat italiana de la competència.

Els acusa de "pràctiques comercials injustes" relacionades amb l'anomenada obsolescència programa, que consisteix a fer que els aparells deixin de funcionar o funcionin pitjor, per obligar el consumidor a comprar-ne de nous.

La nord-americana Apple haurà de pagar 10 milions d'euros, i la sud-coreana Samsung, 5 milions d'euros.

 

En concret, l'Autoritat Garant de la Competència i del Mercat (AGCM) d'Itàlia acusa les dues empreses de promoure actualitzacions del sistema operatiu dels telèfons mòbils que n'empitjoraven el rendiment.

"[Apple i Samsung] han dut a terme pràctiques comercials injustes per obligar els consumidors a descarregar algunes actualitzacions en els seus telèfons mòbils que van causar greus disfuncions i van reduir significativament el seu funcionament, accelerant així la seva substitució per productes més recents".

En el cas de Samsung, fa referència a l'actualització a Android 6.0 "Marshmallow" dels telèfons Galaxy Note 4, sense avisar que podia causar errors que obligarien a reparar els aparells, que, majoritàriament, ja estaven fora de garantia.

En el cas d'Apple, fa referència a l'actualització a l'iOS 10 per part dels usuaris de l'iPhone 6 sense avisar que consumia molta més energia i podia causar "aturades sobtades" de l'aparell.

 

La multa a Apple dobla l'import de la de Samsung perquè l'AGCM considera que la companyia de Cupertino no va informar sobre la vida útil de les bateries de liti ni sobre alguns factors que podien deteriorar-ne el funcionament.

Apple s'enfronta a denúncies en altres països per motius semblants.

De fet, arran d'aquestes denúncies va reconèixer els fets i va engegar una campanya de substitució de bateries d'iPhone.

ARXIVAT A:
TecnologiaApple
Anar al contingut