EUA

Apple i els Beatles obren un nou litigi pel distintiu de la poma arran de l'auge de l'iPod

Un litigi judicial enfronta els representants dels Beatles i la companyia d'ordinadors Apple Computers. La discòrdia neix de la poma, el logo de la fabricant d'ordinadors, que també és el distintiu, des de fa prop de 40 anys, de la discogràfica dels Beatles. Fa anys que ja es van enfrontar, però van acordar deixar-ho estar si l'empresa informàtica no entrava en el món de la música. Però l'iPod i l'MP3 han fet pujar les vendes de música per internet i ja hi tornen a ser.

Actualitzat
Feia molt de temps que una poma no era objecte de tanta discòrdia. Els Beatles han demandat el fabricant d'ordinadors Apple per utilitzar el nom i el logotip d'una poma en la venda de música. La història es remunta a l'any 1976. Steve Jobs i Steve Wozniak van crear la companyia Apple. Li van posar aquest nom i aquest logo perquè Jobs era un fan dels Beatles. Des del 1968 la poma era una de les icones del quartet de Liverpool, la imatge més visible del seu segell discogràfic.

Però la companyia d'ordinadors va anar creixent fins a límits inimaginables, i a principi dels vuitanta els Beatles els van demandar perquè els havien copiat el logotip. Després de dos litigis, el 91 van arribar a un acord: la marca de Steve Jobs podria continuar utilitzant la poma, sempre que no ho fes al mercat de la música.

Des de fa tres anys, Apple Computers ha entrat de ple en el negoci musical a través del seu producte estrella, l'iPod, i el resultat és un nou litigi que ha començat aquests dies a l'Alt Tribunal de Londres.

L'advocat de la banda de Liverpool, Marlk Stephens, ha argumentat: "El que veiem realment és que una companyia d'ordinadors es mou cap a la mateixa àrea de mercat que els Beatles, fent servir el mateix nom".

Com a teló de fons, hi ha el negoci desorbitant que Apple està fent en el mercat de la música digital. Ja han venut més de 1.000 milions de cançons a través d'internet. És el líder indiscutible del mercat de descàrregues legals de música, amb un 72% del total. I cada dia ven 3 milions de cançons als Estats Units.

Davant de l'èxit, els obstacles els han trobat últimament en la via judicial: les darreres setmanes, han estat demandats pels Beatles, per la Societat General d'Autors, i l'estat francès ha promulgat una llei que podria perjudicar seriosament la seva estratègia comercial.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut