Aposta d'Educació pels institut escola: duplicarà el nombre de centres el curs que ve

Integrar la primària i secundaria en un sol centre es considera un model d'èxit perquè redueix l'absentisme i consolida la convivència

Actualitzat

El curs que ve es doblarà el nombre d'instituts escola que hi ha a Catalunya. Dels 28 que s'han creat fins ara, en 15 anys, es passarà a 53 el pròxim curs.

Els 25 nous es concentraran, sobretot, al Vallès Occidental, on n'hi haurà 7 de nous, i al Barcelonès amb 6. També se'n desplegaran 2 al Maresme i 2 al Bages, 1 a Lleida ciutat i 1 a cadascuna d'aquestes comarques: el Baix Llobregat, l'Alt i Baix Penedès, el Priorat, el Montsià, el Vallès Oriental i el Baix Empordà.

El Departament d'Educació aposta, cada cop més, per aquest model de centre, que es va començar a aplicar el 2004. Inclou primària i secundària en un sol projecte educatiu, on els alumnes poden estudiar, per tant, dels 3 als 16 anys. Un model educatiu que treballa amb un sol claustre, una sola direcció però amb un professorat diferenciat.

D'aquesta manera, entre altres raons, segons el conseller d'Educació, Josep Bargalló, hi ha continuïtat del projecte educatiu i es redueix l'absentisme escolar detectat quan es canvia de centre per seguir amb l'ESO.

"Ha estat un model d'èxit perquè ha reduït l'absentisme, perquè ha millorat l'èxit escolar i perquè ha consolidat la convivència."

No es tracta de noves construccions sinó de l'adequació dels centres existents.

 

El conseller d'Educació, Josep Bargalló.

 

Els Pinetons de Ripollet

En aquesta escola els alumnes de sisè ja saben que l'any que ve no hauran de canviar de centre per començar la secundària. La seva escola, Els Pinetons de Ripollet, és una de les 25 que es transformarà en un institut escola.

Les famílies estan tranquil·les perquè això els garantirà la continuïtat del projecte pedagògic amb un únic claustre però professorat específic per a cada etapa. Com expliquen Àngel Díaz i Imma Anegas, pares de l'escola, valoren que els seus fills puguin conservar els mateixos companys i evitin anar a un institut ja molt massificat.

Àngel: "Això que continuïn amb la mateixa metodologia i més o menys amb els mateixos companys pensem que és molt interessant i molt bo."

Imma: "Teníem un problema molt gran. En aquest curs de sisè, surten quatre línies -tenim un bolet- i era un grup de 100 nanos que havien d'anar a un institut que ja està massificat."

Segons Carles Gràcia, director de l'Escola Els Pinetons, amb aquest model es crea un vincle més gran entre professor, família i alumnes.

"El que és veritat és que el coneixement dels infants, que seran els joves, el coneixement de relació de 9 anys de vida a l'escola, la vinculació amb la comunitat educativa, per tant, amb les famílies que també es comprometen, que també es responsabilitzen. Aquesta és una de les claus."

Els primers anys, les classes d'ESO d'Els Pinetons es faran en uns edificis municipals, a 5 minuts de l'escola.

 

Edificis on faran classe els alumnes d'ESO d'Els Pinetons de Ripollet

 

Ampliació i fusió

De fet, la majoria dels 25 instituts escola nous seran escoles de primària que començaran a oferir, també, secundària. No caldrà construir edificis nous, sinó, com a molt, fer-hi alguna reforma.

Només en 3 casos es fusionaran escoles i instituts ja existents. Suposarà la creació de 1.500 places noves de 1r d'ESO.

El Departament reconeix que no és un model per aplicar a tot arreu, però l'aposta pels instituts escola va més enllà d'ampliar l'oferta en municipis molt saturats. El Departament ha rebut una setantena de propostes d'ajuntaments i AMPAs i no es descarta que algun altre projecte se sumi als que s'han anunciat aquest dilluns.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut