Aplicacions per a la pagesia per reduir adobs o evitar la contaminació del sòl

Aplicacions catalanes per gestionar horts professionals, ajustar les dosis de productes fitosanitaris i controlar al detall l'adob dels camps amb purins

Toni CanyísActualitzat

Les generacions més joves de pagesos estan tecnificant les seves explotacions amb la utilització de noves tecnologies digitals.

L'activitat agrícola i ramadera cada cop està més tutelada per l'administració i la utilització de la informàtica ajuda a fer menys farragosos els tràmits burocràtics.

Però, a més, les eines digitals poden contribuir a fer més sostenibles mediambientalment les explotacions i també més rendibles.

A "Valor afegit" hem trobat tres aplicacions desenvolupades aquí que permeten reduir la utilització d'adobs o de productes químics al camp i també millorar la gestió de les explotacions.
 

Hortagest, una aplicació per gestionar l'horta

Jordi Puig és un pagès de Lladó, a l'Alt Empordà, que, a més, és doctor en Ciències Ambientals. Fa quatre anys, juntament amb un altre pagès, Gerard Pibernat, que també és informàtic, van voler crear un programa per resoldre un problema pràctic de les seves explotacions agrícoles: la gestió de tota la paperassa.

Van dissenyar una aplicació pensada específicament per als petits pagesos que cultiven productes de l'horta. "És adaptat, fàcil i molt útil per això, perquè l'hem fet pràcticament mentre collíem enciams", afirma Jordi Puig.

La idea era connectar en un mateix sistema la planificació de les tasques a l'hort, el quadern de camp que s'ha de presentar al Departament d'Agricultura, la comptabilitat de l'explotació i una botiga virtual des d'on comercialitzar els productes:

"Jo tenia, per una banda, una botiga virtual, després tenia un programa de comptabilitat i el quadern de camp en Excel. I clar, és això... cada cop que havíem de trafegar la informació d'un lloc a l'altre era una bogeria."

 

 

Estalviar temps i augmentar les possibilitats de negoci 

El Jordi calcula que s'estalvia entre un 70 i un 80% de les hores que dedicava abans a gestionar la seva explotació:

"Les comandes entren directament a l'apartat de comandes i allà queden totes agrupades. Jo me'n vaig al camp amb el mòbil, cullo, preparo les comandes, envio l'albarà a tots els clients, em queden els albarans registrats, a finals de més facturo i soc feliç..."

En els últims dos anys, aquest programa també l'han adoptat molts altres pagesos. Per exemple, els de Cal Cerdà, una explotació agroecològica del Vallès Oriental. Víctor Rodilla és un dels socis: "Per a l'ecològic, que demanen un munt de documentació i paperassa dels temes de traçabilitat, doncs t'ho fa molt més fàcil".

Ara, els integrants de Cal Cerdà també han constituït Tres Terres, una cooperativa en què s'han associat amb dues altres explotacions del Vallès per comercialitzar conjuntament la producció. I estan ajudant a adaptar Hortagest a les seves noves necessitats: 

"Servirà per a nosaltres, començarem amb Tres Terres, nosaltres. Però també pot servir per a altres cooperatives de productors o xarxes de productors que volen coordinar-se entre si."


Dosa3D, un programa per aplicar la dosi mínima de productes fitosanitaris

Lluís Coll és enginyer agrònom i és el tècnic que assessora l'Agrupació de Defensa Vegetal del Pla de Manlleu, a l'Alt Camp. Es tracta d'una entitat que agrupa els pagesos de la zona amb l'objectiu de lluitar col·lectivament contra les plagues d'una manera més sostenible.

Avui, el Lluís visita un dels agricultors, Jaume Bargans. Fa uns dies va ploure i volen prevenir que les seves vinyes ecològiques agafin míldiu. Per ajustar la quantitat de coure que utilitzaran en el tractament dels ceps, disposen d'una aplicació informàtica, el Dosa3D. Coll assegura: "Tenim un entorn idíl·lic, en aquesta zona d'aquí, i intentem conservar-lo al màxim."

"Això significa utilitzar productes ecològics però també utilitzar el mínim de productes ecològics", afegeix. Haver apostat pel cultiu ecològic de les vinyes ha estat molt positiu per als pagesos de la zona. Segons Jaume Bargans, "l'agricultura ecològica el que ens ha obert als pagesos és moltes portes de petits elaboradors de vi i de cava que també ens compren el raïm a un preu més digne."

 

Menys despesa en fitosanitaris i menys contaminació del medi

Aquest programa informàtic, el Dosa3D, desenvolupat per un grup de recerca de la Universitat de Lleida, permet saber la dosi mínima imprescindible de productes fitosanitaris que s'ha d'aplicar a la vinya, els fruiters, els cítrics o les oliveres per assegurar el control de plagues i malures, depenent de molts factors, com el clima o la quantitat de vegetació a tractar.

Lluís Coll:

"En els primers tractaments, tractem amb una tercera part del producte fitosanitari que seria necessari. I en el global, ens estalviem alguns anys el 50%."

Establir científicament, a través de Dosa3D, la dosi mínima adequada, té avantatges clars. Per Santi Planas, investigador del centre Agrotecnio de la Universitat de Lleida:

"El primer és econòmic. Estem treballant amb productes de la indústria química i que són molt cars."

"En segon lloc, estem protegint el medi ambient. Quanta menys quantitat de producte difonem, més minimitzem aquests riscos."

"I el tercer són els espais habitats. No solament protegim el mateix operador, que treballarà amb menys quantitat, sinó que també pensem en les persones que habiten o treballen en espais propers."

 

Agricolum garanteix la traçabilitat de les dejeccions ramaderes

Joan Saumell és un altre agricultor de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. Des de fa anys utilitza l'aplicació informàtica Agricolum per portar la gestió integral de la seva explotació. Un programa informàtic que també li permet, per exemple, controlar la fertilització dels camps i garantir la traçabilitat de les dejeccions ramaderes, com exigeix l'administració.

Joan Saumell:

"Nosaltres el que fem és anar a buscar les dejeccions, en aquest cas els purins, a les granges i el que intentem a través de les cisternes que tenim i de l'aplicació Agricolum és intentar maximitzar l'adob que llancem sobre els camps."

Els camions cisterna de dejeccions, en la majoria de casos, estan obligats a porta un GPS perquè el Departament d'Agricultura tingui controlat el seu recorregut. El del Joan envia a l'aplicació la seva localització en tot moment i, a més, analitza el purí que s'ha carregat i calcula la quantitat de nitrogen que conté.

Per Francesc Masana, que també és pagès, però a més és el cofundador i gerent d'Agricolum, "aquestes fertilitzacions, nosaltres, a través del GPS, podem saber en quina granja s'han carregat, a quines finques s'ha aplicat aquest adob i, a més a més, en quines quantitats, és a dir, quines dosis de nitrogen s'estan aplicant".

I afegeix: "A més a més, tota aquesta informació em queda guardada a Agricolum en el format adequat per transmetre-la a l'administració, i en cas que sigui necessari, en temps real."

 

Controlar la dosi d'adobs i evitar la contaminació del sòl

L'ordinador que porta el tractor i el camió cisterna de Joan Saumell, en funció de la velocitat i la quantitat de nutrients que necessita el cultiu de cada finca, dosifica la quantitat de purí exacta que hi va aplicant. Afirma que fer la fertilització a través d'aquest sistema evita errors i millora la productivitat de l'explotació:

"L'avantatge que té és tenir una producció òptima amb els mínims recursos possibles."

Per Francesc Massana:

"L'agricultor és el primer interessat a fertilitzar adequadament per tenir les dosis necessàries per a la implantació del cultiu i, a més a més, no passar-se perquè podria acabar provocant una contaminació del sòl."

I Saumell ho corrobora:

"A través de l'aplicació Agricolum, sabem en cada camp què hi hem tirat i la quantitat que hi hem tirat, de tal manera que podem afinar molt bé les dosis i no passar-nos. I no només perquè sobrefertilitzar contamini a llarg termini, sinó que a curt termini a nosaltres com a agricultors ens comporta que la planta no es desenvolupi correctament."

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut