Aparten el jutge del cas de l'explosió de Beirut després que imputés membres del govern
Una instantània del moment de l'explosió a Beirut

Aparten el jutge del cas de l'explosió de Beirut després que imputés membres del govern

El magistrat ha estat criticat tant pel moviment Hezbollah, xiïta, com per l'exprimer ministre sunnita Saad al-Hariri, rivals polítics

Redacció/AgènciesActualitzat

Passats sis mesos de l'explosió amb 211 morts i prop de 7.000 ferits al port de Beirut, la investigació no avança. Un tribunal acaba de destituir el jutge que la dirigia. A les elits polítiques no els va agradar que el magistrat s'atrevís a imputar el primer ministre en funcions i tres exministres el desembre passat, i l'han acabat fent caure.

La investigació torna així a la casella de sortida, cosa que per a alguns és una demostració més de la impunitat del poder, que part de la població troba insultant.

El magistrat Fadi Sawan havia liderat la investigació sobre els responsables d'una de les deflagracions, explosions nuclears a banda, més importants de la història. Més de 200 persones van perdre la vida quan un carregament de nitrat d'amoni, emmagatzemat durant anys de manera insegura, va esclatar al port de la capital del Líban.

Familiars de les víctimes es van donar cita al palau de justícia de Beirut aquest dijous passat a la nit per l'expulsió de Sawan del procés. Vestits de negre, duien fotos dels seus sers estimats morts i pancartes on es podia llegir: "On són els resultats de la investigació?".
 

Aparten el jutge del cas de l'explosió de Beirut després que imputés membres del govern
Dues dones sostenen fotografies dels seus familiars, tots dos víctimes de la deflagració al port de Beirut (Reuters/Mohamed Azakir)


Una dona, de nom Rima al-Zahed, es va seure al terra i va cridar:

"Teníem esperances de justícia, ni que fos un 1%, justícia per al meu germà perquè pogués descansar a la seva tomba. Vivim en un país realment podrit... Us juro que estic cansada. Volem la veritat."


Els funcionaris imputats per Fadi Sawan van rebutjar que se'ls interrogués com a sospitosos, acusant el jutge de sobrepassar-se en les seves atribucions. El tribunal de cassació va decidir apartar Sawan del cas després d'un requeriment de dos dels exministres contra qui va presentar càrrecs.

Una còpia de la resolució a la qual Reuters ha tingut accés refereix "sospites legítimes" pel que fa a la neutralitat del magistrat, en part perquè la seva casa es va veure afectada per l'explosió.

Aquest moviment, molt probablement, endarrerirà la investigació, que fins ara no ha donat cap resultat. Human Rights Watch ho ha titllat "d'insult" a les víctimes. "Som a la casella de sortida", assegura l'investigador Aya Majzoub. "Necessitem respostes i el Líban ha demostrat que és incapaç de donar-ne".


Línies vermelles

Els càrrecs imputats per Sawan van ser els primers dirigits contra alts càrrecs polítics després de la deflagració. Els advocats de les famílies van afirmar que el jutge va mostrar una gran valentia en un país en què molts pocs cops les autoritats han estat fiscalitzades.

El magistrat es va haver d'enfrontar amb les crítiques del moviment xiïta Hezbollah i l'exprimer ministre sunnita Saad al-Hariri, dos rivals que van compartir el poder en el sistema sectari de repartiment del poder libanès.

El primer ministre sortint, Hassan Diab, qui va dimitir després de la indignació que va desencadenar l'explosió, assegura que té la consciència tranquil·la.
 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut