Apareix una carta inèdita de Puig Antich escrita poc abans de ser executat

Les germanes han certificat l'autenticitat i recuperaran l'escrit, després que l'escanegi el Memorial Democràtic

Lluís Miquel Garcia/Antonio NovellaActualitzat

Una quartilla escrita a mà en castellà, amb lletra petita i polida, i signada per Salvador, que ha estat oculta durant 45 anys, i que finalment ha entregat al Memorial Democràtic un donant que vol mantenir l'anonimat.

Són paraules de Salvador Puig Antich, des de la presó Model, poc abans de ser condemnat a mort i executat per garrot vil pel règim franquista, el 2 de març del 1974:

Me crezco en el amor, amor integral, infinito, sin barreras ni moral. Amor que siempre nos da verguenza confesar y que como el tonto, el cobarde, el héroe y el santo íntimamente anhelamos

Ánimo y confiança.

Os estima,

Salvador

 

 

El document ha impactat els experts que l'han analitzat per la seva càrrega emotiva, com explica Rosina Ramírez, del Memorial Democràtic:

"Una persona que està a la presó a l'ombra i que la seva perspectiva és la que és... i veure aquesta connexió a la vida que encara té és bastant emotiu"

 

 

Les germanes de Puig Antich van certificar l'autenticitat de la carta, i van posar de relleu el seu interès per la literatura. De fet, el manuscrit és una reflexió sobre l'amor universal i vitalista a partir d'un text de Henry Miller. Es conserven altres escrits de l'anarquista català, però aquest destaca per revelar clarament la seva personalitat. N'ha parlat Jordi Font, director del Memorial Democràtic.

"Podíem dir que posa més èmfasi en aquesta visió del Puig Antich com un personatge jove, vital, que va decidir la vida tan lliure en aquells anys tan difícils"

 

Un cop escanejat i classificat, el document original passarà a la família, i d'aquesta manera es complirà --gairebé mig segle després-- una de les últimes voluntats de Salvador Puig Antich.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut