Madrid

Anul·lat el judici als dos joves que van cremar fotos del rei perquè no van poder declarar en català

L'Audiència Nacional ha anul·lat el judici contra els dos joves gironins que havien cremat fotos dels reis el 20 de novembre passat. Per aquesta acció van ser condemnats a pagar una multa de 2.730 euros. El tribunal ha ordenat repetir el judici contra Jaume Roura i Enric Stern perquè el jutge que va instruir la vista, José María Vázquez Honrubia, no els va permetre expresar-se en català i, a més, no va autoritzar l'assistència de traductors.

Actualitzat
Els magistrats han considerat que s'ha vulnerat el dret de defensar-se dels dos joves. El ple ha assolit aquesta consideració després de revisar el recurs interposat per la defensa. L'advocat dels nois, Benet Salellas, ho considera una victòria pel reconeixement del català: "Aquesta situació no es podrà repetir perquè hi haurà una resolució de la Sala Penal que deixarà clar que es podrà utilitzar la llengua catalana".

A banda d'aquest recurs, l'Associació de Juristes en defensa de la Llengua va posar una denúncia contra el jutge José María Vázquez Honrubia, qui va justificar la seva decisió de no permetre als acusats expressar-se en català perquè el català no és cooficial a la Comunitat de Madrid. Aquesta denúncia va ser arxivada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
Anar al contingut