Madrid

Antonio Camacho, condemnat a 11 anys de presó pel "cas Gescartera"

L'Audiència Nacional ha condemnat el propietari de Gescartera, Antonio Camacho, a 11 anys de presó i a pagar una multa pel "cas Gescartera". La sentència també condemna a una pena de 3,5 anys de presó i a una multa l'expresidenta de Gescartera, Pilar Giménez Reyna, i a 10 anys de presó el número 2 de l'entitat, José María Ruiz de la Serna. A més, el tribunal considera La Caixa i Caja Madrid Bolsa com a responsables civils subsidiàries d'un forat de 87,99 milions d'euros. En canvi, l'Audiència ha absolt Laura García Morey, la dona de Camacho, i cinc persones més de l'escàndol financer, descobert l'any 2001 i que va afectar uns 4.000 inversors. Cinc dels condemnats han ingressat a la tarda a la presó perquè hi havia risc que fugissin.

Actualitzat

Vuit condemnats i sis absolts en la sentència pel "cas Gescartera". El tribunal considera que els condemnats van despatrimonialitzar la societat de Gescartera, desviant els fons dels clients, "de manera premeditada, sistemàtica i persistent". L'Audiència Nacional ha condemnat Antonio Camacho a vuit anys de presó per apropiació indeguda i a tres per falsedat documental, i a pagar una multa. La sentència, de 592 folis, també condemna Pilar Giménez Reyna a una pena de tres anys i mig de presó pel delicte d'apropiació indeguda. L'expresidenta de Gescartera, que també haurà de pagar una multa, ha tingut més sort que Camacho, ja que el Ministeri Públic havia demanat per a ella una pena de vuit anys de presó.

Per la seva part, el número 2 de l'entitat, José María Ruiz de la Serna, ha estat condemnat a set anys i mig de presó per apropiació indeguda i a tres per falsedat documental. Aníbal Sardón, propietari de l'Assessoria i Gestió de Patrimonis (AGP), vinculada a l'agència de valors, ha estat condemnat a set anys de presó per apropiació indeguda i a dos per falsedat documental. En canvi, l'apoderat i subdirector Francisco Javier de la Sierra Flor ha estat condemnat a sis anys i mig de presó per l'autoria d'un delicte continuat d'apropiació indeguda i l'assessor fiscal Julio Rodríguez Gil ho ha estat a sis anys de presó, acusat de ser cooperador necessari.

El tribunal també ha condemnat a tres anys de presó els treballadors de La Caixa José Alfonso Castro Mayoral i Miguel Carlos Prats per ser còmplices d'apropiació indeguda.

Risc de fuga

L'Audiència Nacional ha ordenat presó provisional, comunicada i sense fiança per a cinc dels vuit condemnats. Antonio Camacho, José Maria Ruiz de la Serna, Francisco Javier Sierra de la Flor, Aníbal Sardón i Pilar Gimenez Reyna han ingressat poc després d'un quart de sis de la tarda a la presó madrilenya de Soto del Real. El tribunal ha considerat necessària aquesta mesura perquè hi havia un elevat risc de fuga.

Sis absolts

En canvi, la secció quarta de la sala penal ha absolt Laura García Morey, la dona de Camacho i extreballadora de l'agència de valors, per qui la fiscalia ja va retirar les imputacions en el seu informe d'acusacions finals. L'ha absolta juntament amb cinc persones més. Es tracta de la treballadora Ángeles Leis, a qui el fiscal també va retirar les imputacions; del cap de manteniment de Gescartera, Miguel Ángel Vicente; l'assessor fiscal dels clients de l'agencia de valors, Agustín Fernández Ameneiro i Carlos Pascual Ortín Barrón, que captava clients per a Gescartera. Finalment, ha quedat absolta Inmaculada Baltar Santos, que va constituir amb Camacho el 1996 AGP i des del 1997 en figurava com l'administradora, tot i que només n'era la secretària.

La Caixa i Caja Madrid Bolsa hauran de pagar

D'altra banda, l'Audiència Nacional considera La Caixa i Caja Madrid Bolsa com a responsables civils subsidiàries de les pèrdues provocades per l'escàndol financer, valorades en 87,99 milions d'euros, a les quals hauran de respondre "civilment i de manera solidària tots els condemnats". Les dues entitats financeres ja han anunciat que recorreran contra la sentència.

Els 87,9 milions que han de pagar podrien pujar a 150 si s'hi sumen els interessos pels set anys que han passat des dels fets més els dels tres anys que, es calcula, que trigaran a executar la sentència. La Caixa ha anunciat que "defensarà els seus interessos", mentre que Caja Madrid Bolsa ha remarcat que va complir "rigorosament" la normativa vigent. La quantitat que hauria de pagar cada caixa no es concretarà fins que s'executi la sentència, un cop el Tribunal Suprem hagi tramitat tots els recursos que s'hi presentin.

Un llarg judici i sense rastre dels diners

Després d'un llarg judici, el cas va quedar vist per a sentència el 18 de desembre passat. I és que davant d'un cas tan complex, el tribunal va demanar temps per decidir el veredicte final. Tant el propietari de Gescartera, Antonio Camacho, com la seva cara pública per captar clients, Pilar Giménez Reyna, van tancar el judici ajustant-se al guió que havien seguit des del principi. Tots dos van insistir que les autoritats es van precipitar a l'hora d'impulsar la intervenció judicial just quan es podia reflotar la companyia, i van remarcar que mai no van actuar de mala fe.

Suposadament, des dels despatxos Antonio Camacho va teixir una trama per captar inversions de particulars i també d'institucions. Amb els diners que aportaven uns inversors, es pagaven altres inversors, i així la bola es va anar fent gran, fins que hi van intervenir les autoritats reguladores.

Pel que fa a Giménez Reyna, germana del llavors secretari d'Estat d'Hisenda, l'aparició del seu diari va revelar relacions personals amb la cúpula de l'organisme responsable de supervisar les inversions a la borsa, la Comissió Nacional del Mercat de Valors. La seva presidenta, Pilar Valiente, va haver de dimitir, esquitxada per l'escàndol, que també va tocar Luis Remallo, exvicepresident de la CNMV i antic diputat del Partit Popular.

El judici es va tancar sense que ningú hagi aclarit on són els diners desapareguts dels inversors. En total, uns 50 milions d'euros, segons la fiscalia.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut