Barcelona

Antoni Vidal Ferrando, Jordi Llavina i Eudald Carbonell, premiats amb el guardó degà de les lletres catalanes

Els premis Crítica Serra d'Or 2008, els més antics de la literatura catalana, han premiat, entre d'altres, Antoni Vidal Ferrando per la novel·la "L'illa dels dòlmens"; Jordi Llavina, pels poemes de "Diari d'un setembrista", i l'arqueòleg Eudald Carbonell. Els Serra d'Or premien des de fa 42 anys catorze obres en les categories de literatura i assaig, recerca, teatre i literatura infantil i juvenil en català. Aquesta edició ha estat marcada pel record a dues figures molt rellevants per Montserrat: el pare Cassià Maria Just i Josep Benet, morts recentment, però amb la mirada posada ja en l'any que ve, quan se celebraran 50 anys de la segona etapa de la revista.

Actualitzat
Els premis Crítica Serra d'Or no tenen cap dotació econòmica però ser un dels premiats és motiu de prestigi. El guardó, que distingeix als premiats amb una serreta daurada de solapa, és el més antic de les lletres catalanes i, segons el director de la revista "Serra d'Or", Josep Massot, la seva singularitat és que es tracta d'un reconeixement no buscat i atorgat per un jurat totalment lliure i independent.

El mallorquí Antoni Vidal Ferrando, l'autor de l'obra guanyadora en la categoria de novel·la, "L'illa dels dòlmens", l'ha qualificada com una crònica sentimental de la Mallorca de les últimes dècades, des del "boom" turístic fins als nostres dies. "Diari d'un setembrista", de Jordi Llavina, ha guanyat en la categoria de poesia i el professor de Teoria de la Literatura Pere Ballart també ha estat guardonat per la narració "El riure de la màscara".

En la categoria de narrativa juvenil el guardó se l'ha endut Josep Vallverdú que, malgrat tot, ha definit la seva obra "El testament de John Silver" com a novel·la per a tots els públics. "Dos fils", amb text de Pep Molist i il·lustracions d'Emilio Urberuaga, ha guanyat en la categoria infantil, mentre "La meva primera història de Catalunya", de Marta Luna, ha estat reconeguda en la categoria juvenil de coneixements.

Pel què fa als premis Crítica Serra d'Or 2008 de recerca, els guardonats han estat Isabel Graña, per "Els poetes de l'Escola Mallorquina", qui ha tingut un record per a l'historiador Josep Benet, mort recentment, i l'Associació per la Cultura de Mallorca, en l'apartat d'humanitats. L'arqueòleg Eudald Carbonell, amb "El naixement d'una nova consciència" s'ha emportat el premi altres ciències, i Stefano Maria Cingolani, per "La memòria dels reis. Les quatre grans cròniques", el de catalanística.

En teatre, s'ha reconegut el text en català donat a conèixer per l'estrena de "L'Ham", de Gemma Rodríguez. El premi al millor espectacle ha estat "Leonci i Lena" de Georg Büchner i dirigit per Pep Pla. I la distinció a l'aportació més interessant ha estat per l'actor Quimet Pla, per la seva rica i variada trajectòria.

Altres premiats han estat Margalida Pons, per "Textualisme i subversió: formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985)", en la categoria d'Estudis Literaris, i Pau Joan Hernández, per "Les benignes de Jonathan Littell", en l'apartat de traducció.

El lliurament ha anat a càrrec del pare abat de Montserrat, Josep M. Soler, i del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.
Anar al contingut