Villarejo declarant a la comissió sobre el cas Kitchen al Congrés dels Diputats (Europa Press / Eduardo Parra)
Villarejo declarant a la comissió sobre el cas Kitchen al Congrés dels Diputats (Europa Press / Eduardo Parra)

Antoni Brufau i Isidre Fainé, investigats una altra vegada per contractar Villarejo

L'Audiència Nacional ordena que es tornin a investigar el president de Repsol i l'expresident de CaixaBank per la relació amb empreses vinculades a l'excomissari

Redacció/AgènciesActualitzat

L'Audiència Nacional ha ordenat que es tornin a investigar el president de Repsol, Antoni Brufau; l'expresident de CaixaBank Isidre Fainé, i les dues companyies com a persones jurídiques per la relació amb empreses vinculades al comissari jubilat José Manuel Villarejo.

La sala penal de l'Audiència ha corregit el jutge instructor Manuel García-Castellón i ha estimat els recursos que van presentar la Fiscalia Anticorrupció, l'expresident de Sacyr Luis del Rivero i Unides Podem en contra de l'arxivament de la investigació.

L'Audiència creu que s'ha de continuar investigant si Fainé i Brufau van participar en la contractació de l'inspector jubilat per espiar l'empresari rival Luis del Rivero. La sala demana que s'analitzi si tots dos empresaris van participar en l'encàrrec a Cenyt, una empresa vinculada a Villarejo, d'investigar l'intent de Sacyr i Pemex d'aconseguir el control de la petroliera.

La sala veu indicis de conductes delictives qualificables com a suborn i descobriment i revelació de secrets. En concret, l'encàrrec elaborat per Cenyt s'hauria dut a terme "a canvi d'un preu que van abonar" les empreses investigades i que van incloure "l'accés a dades sobre el trànsit de trucades telefòniques i altres comunicacions".

Antoni Brufau, quan va anar a declarar a l'Audiència Nacional, el maig de l'any passat
Antoni Brufau quan va anar a declarar a l'Audiència Nacional, el maig de l'any passat (Europa Press / Alejandro Martínez Vélez)


Indicis sobre el paper de Brufau

Sobre el president de Repsol, la sala admet que "no hi ha cap document escrit, sonor o d'imatge que acrediti" que va ordenar l'encàrrec a l'empresa de Villarejo. A més, també asseguren que no hi ha proves que sabés que Villarejo era comissari en actiu de la Policia Nacional.

Tanmateix, sí que hi ha indicis dels quals es pot desprendre que "la iniciativa de dur a terme aquesta contractació, així com d'altres de dirigides a reaccionar contra el pacte Sacyr-Pemec, van sorgir de Brufau, i que ell va ser informat amb detall dels resultats de les gestions de Cenyt".

De fet, segons apunta la sala, el president de Repsol, quan va declarar com a investigat, va reconèixer "la preocupació que li va generar el pacte entre Sacyr i Pemex, en considerar-lo altament perjudicial" per a la petroliera.

L'expresident de CaixaBank Isidre Fainé, en un acte del novembre passat
L'expresident de CaixaBank Isidre Fainé, en un acte del novembre passat (Europa Press / Carlos Luján)


Fainé hi estava d'acord

La sala s'expressa en termes similars sobre Isidre Fainé, que hauria estat d'acord amb Brufau. El text recorda que, en la declaració davant l'Audiència Nacional, l'expresident de CaixaBank va reconèixer l'impacte que l'acord entre Sacyr i Pemex podia tenir per al banc, en qualitat d'accionista de Repsol.

"Bona prova d'aquest interès és que Fainé admet que va estar d'acord, en parlar amb Brufau, que els departaments de seguretat de les companyies col·laboressin en l'assumpte, i que els seus respectius responsables es reunissin per tractar amb Cenyt, amb la qual ja havia contactat el director de seguretat de Repsol", afegeix la interlocutòria feta pública aquest dilluns.

La sala avala l'argument dels apel·lants que no s'han practicat totes les diligències requerides per aclarir la responsabilitat criminal de Repsol i CaixaBank. És per això que insta a continuar investigant el paper desenvolupat per les dues empreses.


CaixaBank, conveçuda que el cas se sobreseurà

CaixaBank ha assegurat que col·laborarà amb la Justícia per facilitar "qualsevol informació o declaració addicional". L'entitat bancària està convençuda que les diligències portaran cap a una altra "resolució de sobreseïment".

A la causa estan processats els antics caps de seguretat tant de Repsol (Rafael Araújo) com de CaixaBank (Miguel Ángel Fernández Rancaño), a més del mateix Villarejo, el seu soci Rafael Redondo, el policia Enrique García Castaño i el subdirector de Serveis de Suport de la Direcció de Seguretat Corporativa de Repsol Rafael Girona.

Un inspector diu que hi va haver "abús de la condició policial"

D'altra banda, aquest dilluns s'ha reprès a l'Audiència Nacional el judici contra Villarejo pel cas Tàndem. Un inspector d'Afers Interns ha negat el paper que s'ha atribuït Villarejo d'haver treballat com a agent encobert.

L'inspector sí que ha reconegut que una de les feines de l'excomissari era la captació de persones com a informants de la Policia Nacional i que per aquest motiu se li van assignar identitats falses.

L'inspector ha dit que l'entramat de societats liderat per Villarejo va suposar un "abús de la condició policial" per obtenir informació de manera "il·legal" i després comercialitzar-la.

 

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoAudiència NacionalJudicial
Anar al contingut