Antiinflamatoris com l'ibuprofèn causen 100 infarts, arrítmies i ictus a Catalunya a l'any

El Centre de Farmacovigilància de Catalunya ha publicat dades dels efectes secundaris dels medicaments a Catalunya

RedaccióActualitzat

El fàrmac innocu no existeix. De fet, quan prenem un medicament sempre podem patir algun efecte secundari, més o menys greu per a la nostra salut. El Centre de Farmacovigilància de Catalunya, encarregat de rebre i analitzar els efectes secundaris dels medicaments, ha publicat un estudi amb dades dels efectes indesitjats dels medicaments a casa nostra. El centre es va crear als anys 80, i, des d'aleshores, ha rebut 50.000 notificacions.

Després d'anys estudiant les dades, ha arribat a algunes conclusions:

          · Cada any hi ha 100 infarts, arrítmies i ictus causats per antiinflamatoris.

          · Entre 1.800 i 2.400 casos de diabetis són per prendre estatines per abaixar

          el nivell de colesterol.

          · Els protectors gàstrics són els causants de més de 1.000 fractures de fèmur

Hi ha medicaments que no es poden substituir o evitar i es considera que val la pena córrer el risc de prendre'l pel benefici que se n'obté, però la conclusió a grans trets del Centre de Farmacovigilància és que prenem massa medicació i que la meitat es podria evitar. Les estadístiques ho confirmen. Si l'any 94 es donaven unes 12 receptes per persona a l'any, el 2011 arribàvem al pic de les 21 prescripcions. 

 

Com denunciar possibles efectes adversos?

Cada vegada que un metge sospita que un medicament causa algun efecte indesitjat ho ha de notificar a l'Agència Espanyola del Medicament o al Centre de Farmacovigilància de Catalunya. Des de fa tres anys també ho poden fer els ciutadans a través de la pàgina web Targeta Groga.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut