Barcelona

Antich: "Un dia s'haurà d'homenatjar Javier Godó per haver estat el gran motor dels canvis en el català"

El director de "La Vanguardia", José Antich, ha presentat la versió catalana del diari al programa "Els matins" de TV3. Antich ha justificat la posada en marxa del nou rotatiu en català per la demanda dels lectors des de fa anys. La nova edició sortirà el proper mes de maig, en principi el dia 3, amb una capçalera que manté el blau ja característic de "La Vanguardia", amb una franja verda que incorpora el "cat" de "modernitat i de català". Antich també ha manifestat que algun dia s'haurà d'homenatjar Javier Godó per haver impulsat els grans canvis de la llengua catalana. El director de "La Vanguardia", a més, ha explicat que els periodistes podran triar la llengua en què volen escriure els seus articles.

Actualitzat
"Algun dia se li haurà de fer l'homenatge que realment li pertoca a Javier Godó per ser el gran motor dels canvis de la llengua catalana pel que fa a la comunicació", ha manifestat José Antich, que ha afegit: "És la persona que ara farà 'La Vanguardia' en català però també qui va crear RAC-1 del no res i l'ha convertit, juntament amb Catalunya Ràdio, en la ràdio líder del país." En aquest sentit, el director de l'ens ha manifestat que el fet que Godó escrigui un article dient que el català és la llengua pròpia i oficial d'aquest país, juntament amb la castellana, forma part de la normalitat.

Antich ha presentat la nova capçalera a "Els matins" de TV3. Després d'un llarg debat per aquest projecte que fa un parell d'anys que es va engegar, Antich ha explicat que van decidir mantenir la capçalera amb el blau que tant identifica "La Vanguardia" i afegir punt de modernitat amb un "cat" que també informa que és la versió catalana. Un cat que es va decidir posar en una pestanya de color verd, segons el director del rotatiu, perquè és el "color de l'esperança". I és que, ha afegit: "Què millor que l'esperança pel català".

La data de posada a la venda es preveu per el proper 3 de maig, Tanmateix, la data no s'oficialitzarà fins més endavant ja que, segons ha reconegut Antich, "els problemes tècnics que hem tingut poden alterar algun dia la sortida". En qualsevol cas, la versió en paper i la d'internet sortiran el mateix dia i amb tota probabililitat engegaran amb la campanya per les eleccions municipals del 22 de maig.

Respecte a la pregunta si temen una reacció contrària des de Madrid pel rotatiu en català, Antich ha manifestat que "La Vanguardia" sempre ha fet de pont entre Catalunya i Espanya perquè la gent de fora sabés què passa al país i la nova edició va en la matexia línia. Un rotatiu que, ha continuat, pretén donar resposta a una demanda que "la societat ens ha reclamat durant molts anys" i que "quan la llegeixes, és el mateix diari i tens la sensació que la versió catalana hi ha estat sempre".

D'altra banda, ha explicat que els periodistes i els col·laboradors podran triar la llengua en què volen escriure. A més, ha donat a conèixer que es faran entre 35 i 40 presentacions del diari arreu de Catalunya, i que les durà a terme algú de "La Vanguardia" amb un parell de col·laboradors.

Així doncs, partir del maig, als quioscos i també a internet, es podrà triar l'edició en castellà o en català de l'històric diari de Barcelona "La Vanguardia", que tindrà una tirada de 100.000 exemplars en l'edició en paper. "La Vanguardia" seguirà el model que ja fan servir des de fa anys el diari "Segre" de Lleida, pioner en l'edició bilingüe, i "El Periódico de Catalunya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut