Annegret Kramp-Karembauer saluda després de ser elegida nova presidenta de la CDU mentre Angela Merkel, a qui succeeix, aplaudeix (Reuters)
Annegret Kramp-Karembauer saluda després de ser elegida nova presidenta de la CDU mentre Angela Merkel, a qui succeeix, aplaudeix (Reuters)
Alemanya

Annegret Kramp-Karrenbauer, elegida successora de Merkel al capdavant de la CDU

De 56 anys, era la secretària general del partit des de fa un any i la candidata preferida de la cancellera

Juli RodésActualitzat

Annegret Kramp-Karrenbauer és la nova presidenta de la Unió Cristianodemòcrata alemanya.

La fins ara secretària general de la CDU ha estat elegida pels seus companys de partit per succeir Angela Merkel, presidenta del partit des de l'any 2000.

 

Annegret Kramp-Karrenbauer durant el 31 congrés de la CDU que l'ha elegit nova presidenta del partit (Reuters)

 

Kramp-Karrenbauer s'ha imposat amb una victòria ajustada, de 517 vots a favor sobre l'altre candidat que ha arribat a la segona volta, el multimilionari liberal Friedrich Merz, que n'ha obtingut 482, només 35 menys. Tres persones es disputaven la successió de Merkel. La tercera, Jens Spahn, ha quedat eliminada en la primera votació.

Merkel ha deixat la presidència hores abans que els mil delegats del 31 congrés de la CDU celebrat a Hamburg triessin entre les tres persones que aspiraven a succeir-la al capdavant del partit. Quan s'ha acomiadat, ha estat saludada pels companys del partit amb una ovació de set minuts de durada.

 

Angela Merkel, ovacionada durant set minuts pel congrés de la CDU, el partit que aquest divendres ha deixat de presidir després de 18 anys (Reuters)

 

Annegret Kramp-Karrembauer, de profundes conviccions catòliques, era la favorita de Merkel. Coneguda com AKK a partir de les sigles del seu nom, alguns també s'hi referien, almenys fins ara, el sobrenom de "la miniMerkel". Era considerada l'opció continuista davant l'altre candidat amb opcions, el multimilionari neoliberal, Friedrich Merz, que hauria suposat un gir a la dreta dels conservadors alemanys.

 

Annegret Kramp-Karembauer reacciona en saber que ha estat elegida successora d'Angela Merkel al capdavant de la CDU (Reuters)

 

El tercer en discòrdia era el candidat més jove: Jens Spahn, de només 38 anys, i actual ministre de Salut. Catòlic i homosexual, està casat amb un periodista. El 2002 es va convertir en el diputat més jove de la història d'alemanya, en ser elegit quan tenia només 22 anys.

 

Annegret Kramp-Karrenbauer, nova presidenta de la CDU, i els dos altres candidats al càrrec, Jens Spahn (esquerra) i Friedrich Merz saluden els delegats del 31 congrés del partit, que marca el principi de la fi de la vida política d'Angela Merkel (al fons) (Reuters)

 

Quan Merkel va anunciar que renunciava a la reelecció, Spahn va ser el primer en anunciar, de seguida, que ell optaria al càrrec de president de la CDU.

A partir d'ara, en qualsevol cas, s'obre una situació inèdita en la qual Merkel es mantindrà al capdavant del govern, però no presidirà el partit. Les pròximes eleccions s'han de fer d'aquí gairebé tres anys, a l'octubre de 2021 com a molt tard.

Fins aleshores -o abans si es trenca la coalició de govern amb els socialdemòcrates- Merkel serà la cancellera, però Kramp-Karrenbauer serà la candidata a succeir-la a la cancelleria.

 

Angela Merkel abraça Annegret Kramp-Karembauer després que el congrés de la CDU l'ha elegida nova presidenta del partit (Reuters)

 

Merkel va anunciar que renunciava a la reelecció com a cancellera el 29 d'octubre. També va explicar que ho havia decidit a l'estiu, i que tenia intenció d'esgotar la legislatura.

La CDU va guanyar les eleccions celebrades el setembre de 2017, però va perdre gairebé el 16 per cent dels vots i 65 escons respecte a les legislatives de quatre anys abans. Des d'aleshores, les eleccions regionals també han resultat decebedores per a la CDU, fins al punt que Merkel va declarar que el govern que ella presideix havia perdut la confiança dels ciutadans.

 

Angela Merkel abandona l'escenari del congrés de la CDU que ha elegit la seva successora al capdavant del partit (Reuters)

 

El 2021, previsiblement, per tant, després de les eleccions legislatives alemanyes, Merkel posarà fi a la seva llarga vida política. Haurà estat cancellera 16 anys -quatre legislatures- i presidenta de la CDU durant 18 anys.

ARXIVAT A:
Angela MerkelAlemanya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut