Iraq

Annan alerta del perill d'una guerra civil a l'Iraq si continua la violència

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, ha demanat al govern iraquià que s'esforci més per impulsar la unitat nacional i ha advertit que el país corre el perill de viure una guerra civil "a gran escala" si continuen els "patrons d'alienació i violència" que actualment hi ha a l'Iraq. Annan ha demanat també més "participació internacional urgent". En aquest sentit, ha assegurat que la falta de suport suficient "garantiria" el fracàs dels esforços per assegurar un futur pacífic per al país. Annan ho ha dit en una reunió convocada a l'ONU amb trenta països que participen en el Pla d'Acció Global per a l'Iraq, en què també ha assistit el president iraquià, Jalal Talabani.

Actualitzat

Annan obrirà aquest dimarts la 61a Assemblea General de les Nacions Unides, l'última com a cap d'aquest organisme internacional. Annan farà balanç de quasi deu anys de mandat en una assemblea que servirà per donar el tret de sortida a l'elecció del seu successor. De tota manera, el procés s'allargarà uns tres mesos i no serà fins al desembre que es coneixerà el seu relleu. Sembla quasi segur, però, que el nou secretari general serà un asiàtic, i ara mateix el ministre d'Afers Estrangers sud-coreà parteix com a favorit. L'Iraq és un dels temes que Annan deixarà sobre la taula.

Precisament hores abans, el secretari general alertava del perill d'una guerra civil a l'Iraq. Ho feia en una reunió de ministres d'Afers Estrangers per analitzar l'aplicació del Pacte per a l'Iraq, un pla quinquennal que busca assegurar que el govern a Bagdad tingui fons per sobreviure i promulgar reformes polítiques i econòmiques crucials per al país. A banda d'Annan i Talabani, hi han assistit la secretària d'Estat nord-americà, Condoleezza Rice, i l'alt representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Javier Solana.

En el seu discurs, Annan ha reconegut que en els últims dies l'Iraq ha experimentat "importants progressos" pel que fa a la transició política, especialment gràcies al compromís demostrat pel poble iraquià a fer un "país pacífic, democràtic i pròsper". Tanmateix, "és profundament dolorós", ha dit, que tot i les fites aconseguides la vida diària del poble iraquià estigui dominada per la constant amenaça de la violència sectària i la lluita civil.

Així doncs, el secretari general de l'ONU ha demanat al govern iraquià que s'esforci més per impulsar la unitat nacional i ha fet una crida a augmentar una "participació internacional urgent", segons ha explicat, perquè la falta de suport suficient "garantiria" el fracàs dels esforços per assegurar un futur pacífic per al país.

Per contra, els líders iraquians s'han compromès a fer front a les qüestions de seguretat i al problema dels grups armats il·legalment, així com a promoure un pla de reconciliació nacional per acollir tots els grups que condemnen el terror i la violència. "No tenim opcions. Hem de tenir èxit", ha sentenciat el ministre d'Afers Estrangers iraquià, Hoshyar Zebari. Aquest dilluns mateix, diversos atemptats a l'Iraq ha provocat la mort de 41 persones. A més, les autoritats han trobat com a mínim cinc cadàvers, entre ells els de dues dones que probablement van ser víctimes de represàlies entre xiïtes i sunnites.

El Pacte per a l'Iraq va ser aprovat al juny, poc després que el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, assumís el càrrec, per "consolidar la pau i buscar el desenvolupament polític, econòmic i social".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut