ANÀLISI

Anna Vilella: "Grip A: què és el que ens espera?"

No hi ha dia que no es parli de grip. Ens hem acostumat a sentir, a llegir i a parlar de la grip. Sabem del virus, de la malaltia que provoca, dels medicaments que s'han de prendre i fins i tot ens atrevim a opinar de la vacuna que encara no tenim. Hem sentit a parlar de plans de contingència i de preparació contra la pandèmia. I encara més, en tot moment i gairebé de forma immediata ens han anat informant del nombre de casos, dels morts, de les característiques del virus i de mil i una anècdotes que han anat sorgint al llarg d'aquests poc més de tres mesos que fa que hi ha la pandèmia.

Actualitzat
Ens arriba tanta informació que amb prou feines la podem digerir. Moltes vegades, fins i tot, ens falten elements per poder fer judicis objectius. I és la mateixa informació la que ens ofega, ens espanta, ens angoixa i ens fa caure en el temor i el pessimisme.

Comencen, però, a sentir-se veus que criden a la calma i a la serenitat i és això el que tots necessitem. Afrontar el problema amb calma i serenitat, que no vol dir indiferència. A més, tenim on mirar, els països de l'hemisferi sud ja estan sortint de la temporada gripal i ens poden servir d'exemple: l'Argentina, Austràlia, Nova Zelanda, Xile, l'Uruguai ja han publicat informes de com s'ha comportat l'epidèmia en els seus respectius països. Cada un d'ells s'ha organitzat segons les seves estructures i segons les seves capacitats, però pràcticament tots coincideixen que, després d'un col·lapse inicial pel nombre de persones que calia atendre i les baixes laborals que va provocar l'augment sobtat de casos de grip, l'epidèmia no s'ha comportat de manera gaire diferent de com es comporta la grip estacional, excepte en el fet que els casos de malaltia s'han donat més en persones joves i no en edats extremes de la vida (>65 anys i <2 anys) com passa amb la grip estacional.

Vol dir que això és el que ens espera? Doncs el més probable és que així sigui però també és possible que sigui diferent. No ho podem oblidar: el virus de la grip és imprevisible, per això no podem abaixar la guàrdia i ens hem de seguir preparant. I en això treballen un bon grapat de bons professionals a qui hem de donar tota la nostra confiança i els hem de deixar fer. Mentrestant, a nosaltres ens toca rentar-nos les mans més sovint (que no vol dir desentendre's del problema) i utilitzar els mocadors de paper quan tinguem tos; en definitiva, ens toca posar-hi una mica de sentit comú.
Anar al contingut