Ginebra

Anna Gabriel: "Que el judici esdevingui un bumerang contra l'Estat"

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Gabriel ha explicat que té una feina estable a Ginebra relacionada amb el dret laboral

RedaccióActualitzat

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que fa un any va marxar a Ginebra, espera que el judici del Suprem que jutjarà els líders independentistes "esdevingui un bumerang contra l'Estat". Gabriel reclama una estratègia amb "mirada llarga" que també ha d'incloure encarar el judici de l'1-O de manera col·lectiva perquè esdevingui un bumerang.

Anna Gabriel va marxar a Suïssa el febrer de l'any passat, després que el jutge del Suprem Pablo Llarena la va citar com a investigada pel procés sobiranista.

L'exportaveu de la CUP assegura que serà a Ginebra "el temps que faci falta" per denunciar la "repressió", mentre hi hagi companys acusats amb "penes altíssimes":

"Tenim voluntat que el judici esdevingui un bumerang contra l'Estat, que serveixi per acusar l'Estat i ens doti de molta dignitat col·lectiva."

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Gabriel ha dit que, encara que s'enfronta a una pena menor, continuarà a l'estranger per denunciar la situació de la resta dels processats pel judici al procés. Un judici on també es jutja, ha dit, el dret a l'autodeterminació:

"Ginebra és una ciutat de refugi. És una ciutat que ens podia permetre obrir-nos molt al món i a tothom, aquí hi tenim duplicada tota la geopolítica internacional. Des de la perspectiva dels refugiats, de la denúncia, és un escenari privilegiat."

Anna Gabriel demana unitat d'acció estratègica de tots els qui defensen l'autodeterminació i que es posi fi a declaracions com la del president Quim Torra dient que no descartava una segona DUI, o el recurs de Carles Puigdemont al Constitucional contra la mesa del Parlament. Gabriel es queixa que són gestos sense profunditat que només generen confusió:

"Deixar per a un altre moment en què no hi hagi tant de dolor les declaracions creuades o les ocurrències del dia a dia (...). A ningú se li escapa que la desorientació s'explica o es fonamenta sovint en aquesta mena de missatges o de propostes que després no es fonamenten."

L'exportaveu de la CUP aposta per un "gran acord estratègic" de l'espai que defensa el dret a l'autodeterminació i creu que les "acusacions creuades i les ocurrències" s'han de deixar per un altre moment que no hi hagi "tant de dolor". Reclama una "mirada global" per "encarar el judici de forma col·lectiva" i reprendre "l'esperit de l'1-O".

Seguirà a Suïssa

Gabriel explica que és a Suïssa per reclamar el dret d'autodeterminació i diu que no acotarà el cap davant la repressió:

"Em sento part de tot un gruix de gent que s'ha decidit a reclamar uns drets que creu que li corresponen i ni volem abaixar el cap davant de la repressió ni ens hem d'avergonyir de res".

"Hem vingut a impugnar un procés judicial, hem vingut a denunciar la situació repressiva a l'estat espanyol i hem vingut a teixir aliances i sinergies més enllà de les pròpies fronteres"

Anna Gabriel ha assegurat que es troba molt bé a Ginebra, on té una feina estable relacionada amb el dret laboral, la seva especialitat professional. A més, explica que és el lloc ideal per treballar per a la promoció del compliment dels pactes internacionals i per denunciar els incompliments que en fa l'estat espanyol.

 

Per a Gabriel, el moment actual requereix un exercici de generositat i diu que tant ella com la resta de polítics i líders independentistes encausats ha de traspassar l'esfera del patiment individual perquè "els dolors no ocupin l'espai de teixir resistències comunes":

"El moment reclama que seguim fent l'esforç de pensar en les necessitats col·lectives més que les individuals. Hi ha companys que s'enfronten a penes de presó duríssimes en un judici que està pendent. Mentre tinguem companyes en aquesta situació, seguirà sent útil ser a fora, a l'exili per per reivindicar"

Segons l'exportaveu de la CUP, el judici del procés "és un judici al dret d'autodeterminació i és absolutament necessari que esdevingui un bumerang per acusar l'Estat".

Gabriel s'ha mostrat confiada que d'aquí a unes "hores o dies" es presentin accions conjuntes de tots els actors independentistes amb vista als judicis i ha dit coincidir "absolutament" amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que va dir que "no es pot governar un país des de la presó o l'exili".

 

 

ARXIVAT A:
CUPJudici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut