Anna Gabriel, nova líder a Ginebra del sindicat majoritari a Suïssa
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, al Palau de l'ONU a Ginebra (Suïssa), el març de 2018 (ACN)

Anna Gabriel, nova líder a Ginebra del sindicat majoritari a Suïssa

Serà la primera dona en el càrrec i ha rebut els elogis del secretari regional interí sortint, que l'ha definida com "una dona clara" que "busca el compromís"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel s'ha convertit aquest dimarts en la màxima responsable a la regió de Ginebra del sindicat Unia, el més important de Suïssa.

Segons ha informat el diari Tribune de Genève aquest dimecres, és la primera dona que lidera aquest sindicat a Ginebra i l'han escollida "per una gran majoria" per substituir l'anterior secretari regional, Alessandro Pelizzari.

En acceptar el càrrec, Gabriel, que l'assumirà aquest dijous al capdavant d'un equip totalment femení, ha afirmat que és algú "que du el vermell al fons del cor".

Una de les primeres persones a felicitar Anna Gabriel ha estat Dolors Sabater, última cap de llista de la CUP, que li ha desitjat "força":

 

També l'ha felicitada el president Carles Puigdemont, que ha dit a Twitter que "s'ho ha guanyat a pols" i que coneix bé la "cultura de lluita" que hi ha a Catalunya:

 

A Suïssa des de principis del 2018

Anna Gabriel va marxar de Catalunya el febrer del 2018, tres dies abans de la cita que tenia al Tribunal Suprem per testificar sobre el seu paper en el procés independentista.

Quatre mesos després va aconseguir un permís de residència de 5 anys a Suïssa, cosa que li va permetre treballar legalment en aquest país.

El mateix any es va afiliar al sindicat, fa un any i mig va entrar com a interina en la direcció regional, i sis mesos després va passar a ser membre de ple dret.

Unia és el sindicat més gran de Suïssa, amb més de 200.000 afiliats a la indústria, a la construcció i al sector serveis. A la regió de Ginebra té uns 13.000 membres.

 

"És una dona clara"

El secretari regional que ha gestionat el sindicat interinament a Ginebra durant més d'un any, Aldo Ferrari, ha elogiat Gabriel, assegurant que era una candidata "de consens":

"És una dona clara, orientada als resultats i que busca el compromís a tots els nivells de l'organització. La seva posició és complicada i requereix tant habilitats directives com la confiança dels activistes. El seu nomenament anirà bé al món polític i sindical, que sovint està poblat per homes dominants."

"En situacions de conflicte ha demostrat la seva capacitat de trobar acords i de convertir els adversaris en socis sense que ningú hagi de renunciar a les seves conviccions."

Entrevistat per La Tribune de Genève, Ferrari ha dit que està al corrent del paper de Gabriel en el procés independentista català, i ha afegit que "mai ha tret aquest tema a la feina".

Gabriel i el sistema judicial espanyol

Tot just conèixer-se que Anna Gabriel era a Suïssa i que no pensava tornar per declarar, el govern de Mariano Rajoy va qualificar-ho de "gravíssima irresponsabilitat", mentre que Pedro Sánchez, llavors a l'oposició, va titllar-ho de "gran hipocresia".

El mateix dia un portaveu del govern suís va dir que, "a priori", el cas d'Anna Gabriel semblava relacionat amb delictes polítics, i que segurament una ordre d'extradició no prosperaria.

L'endemà la fiscalia va reclamar al Tribunal Suprem ordres d'extradició immediata i de presó provisional, i el jutge Pablo Llarena es va limitar a emetre aquell mateix dia ordre de detenció contra ella.

L'ordre d'extradició no es va arribar a demanar mai, i l'octubre del 2019 la fiscalia no va insistir en reclamar-la perquè l'acusació contra Anna Gabriel era només per desobediència, que no comporta pena de presó.

Fa un any Llarena va rebutjar enviar la seva causa a un jutjat de Barcelona, i els advocats li van recomanar que no tornés perquè quan anés a declarar li podrien afegir alguna acusació més.

Anna Gabriel al Parlament
Anna Gabriel en una imatge d'arxiu al Parlament de Catalunya

 

ARXIVAT A:
CUPProcés català
Anar al contingut