Anna Erra i Laura Borràs, a l'entrada de l'executiva (ACN)

Anna Erra, la proposta de Junts per presidir el Parlament en substitució de Laura Borràs

L'alcaldessa de Vic és vicepresidenta de Junts i diputada des del 2018

Actualitzat

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, és la proposta de Junts per Catalunya per presidir el Parlament de Catalunya. La votació està prevista per aquest divendres i es preveu que Erra comptarà amb els vots necessaris per ser escollida i posar fi a l'interinatge a la presidència del Parlament, des de fa gairebé un any.

ERC ja ha dit que donarà suport a la proposta de Junts, en virtut de l'acord de legislatura que va dur Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat, mentre que la CUP ha anunciat que hi votarà en blanc. D'aquesta manera, cap candidatura alternativa podria tirar endavant.

El nom d'Erra era el més ben posicionat des de fa mesos, i l'ha ratificat aquest dimarts a la tarda l'executiva de Junts. La reunió ha servit per afrontar la substitució de Laura Borràs, que ha perdut definitivament l'escó arran de la condemna per fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).


El paper de Borràs

Els últims dies, Borràs havia reivindicat el seu paper a l'hora d'escollir substitut i havia deixat la porta oberta a candidatures alternatives a Anna Erra, com la d'Antoni Castellà, que és qui entrarà com a diputat per substituir la ja expresidenta del Parlament.

Finalment, segons ha pogut saber TV3, Borràs ha proposat Erra i la decisió s'ha tancat al migdia en un dinar amb Jordi Turull. En una roda de premsa, Borràs ha assegurat que ho ha fet "com a presidenta de Junts, i com a principal damnificada per aquesta arbitrarietat".

Borràs ha ofert una roda de premsa per explicar la decisió (EFE/Enric Fontcuberta)

Borràs també ha explicat que hi havia damunt la taula la possibilitat de no presentar cap candidatura. Finalment, ha dit, Erra accedirà a la presidència "amb molts deures, perquè la presidència ha de vetllar perquè la cambra recuperi el paper capdavanter en la defensa dels drets democràtics".

En aquest sentit, ha apuntat l'"obligació" d'eliminar l'article 25.4 del reglament del Parlament, el que van emprar el PSC, ERC i la CUP per retirar-li les funcions de presidenta.


Alcaldessa sortint

Anna Erra és alcaldessa de Vic des de l'any 2015 i deixarà de ser-ne aquest mes de juny, després de renunciar a presentar-se a les eleccions municipals. Se la considera propera a Turull, que és el secretari general del partit.

El secretari de Junts, Jordi Turull, saluda l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i l'alcalde d'Olot, Pep Berga
El secretari de Junts, Jordi Turull, saluda l'alcaldessa de Vic, Anna Erra (ACN)

Abans d'arribar a l'alcaldia, Erra, que és professora, va ser tinenta d'alcaldia i responsable d'Educació. Des d'aquesta posició, va ser l'encarregada de desplegar el "model Vic", de repartiment equitatiu de l'alumnat als centres públics i concertats de la ciutat, enfront de les polítiques identitàries defensades per Josep Anglada des de l'oposició.

Militant de CDC, va ser la candidata de CiU en aquest feu independentista en substitució de Josep Maria Vila d'Abadal, d'Unió, i aleshores president de l'Associació de Municipis per la Independència.

Erra ha estat responsable d'Educació i alcaldessa de Vic (Ajuntament de Vic)

Va ser la primera alcaldessa de la ciutat i, a les segones eleccions que es presentava, el 2019, va ampliar el suport fins a aconseguir la majoria absoluta, que Junts ha perdut aquest 2023.

Erra és diputada del Parlament des del juny del 2018, i és també vicepresidenta de Junts per Catalunya i responsable de Relacions Institucionals. En aquella ocasió, al congrés del partit, va aconseguir més vots que Laura Borràs.

El 2020 va demanar disculpes després que, en una intervenció a la cambra catalana, demanés que es parli en català a les "persones que no semblen catalanes".

Els darrers mesos, ja de sortida de l'Ajuntament de Vic, Erra ha intensificat l'agenda arreu de Catalunya.

Anna Erra ha estat l'alcaldessa de Vic des del 2015 i és vicepresidenta de Junts (Parlament de Catalunya/Sergio Ramos Ladevesa)

 

ARXIVAT A:
JuntsLaura BorràsParlament de Catalunya
Anar al contingut