Anna Ballbona guanya el Premi Llibres Anagrama de Novel·la per "No soc aquí"
Anna Ballbona en una imatge d'arxiu

Anna Ballbona guanya el Premi Llibres Anagrama de Novel·la per "No soc aquí"

L'autora, de 39 anys, ja va ser finalista fa tres anys amb "Joyce i les gallines"

RedaccióActualitzat

L'escriptora i periodista Anna Ballbona ha guanyat el cinquè Premi Llibres Anagrama de Novel·la per l'obra "No soc aquí". El llibre narra la vida d'una família que no fa gaire vivia a la perifèria rural de Barcelona, un tipus de vida arrasat pel teixit urbà que la novel·lista retrata en les seves pàgines.

L'obra té com a protagonista una dona, la Mila, que neix en un barri apartat prop d'un polígon industrial i és filla de pagesos que ara treballen en una cadena de muntatge. Marcada pels orígens, la Mila busca i troba la seva veu i el seu lloc al món en el moment en què espera una criatura.

 

La seva segona obra

Aquesta és la segona novel·la d'Anna Ballbona, de 39 anys, i ha aconseguit guanyar el Premi Llibres Anagrama tres anys després d'haver quedat finalista per "Joyce i les gallines". L'autora ha estat inclosa en diverses antologies de poesia i col·labora en espais de diferents mitjans, entre els quals "Ciutat Maragda", de Catalunya Ràdio.

L'any passat el premi se'l va endur "Canto jo i la muntanya balla", d'Irene Solà, que va per la tercera edició i es va convertir en un dels fenòmens literaris de la temporada.

El jurat del premi, dotat amb 6.000 euros, ha estat integrat per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé, que van haver d'examinar els 28 originals presentats al guardó.

Mita Casacuberta, del jurat, ha destacat de l'obra:

"El do de la protagonista (i de l'autora) de 'No soc aquí' és la capacitat de desmuntar-lo, el lèxic familiar, a través d'una ironia fina, precisa i invisible que desactiva aquells fantasmes vaporosos, estrambòtics, aleatoris, intransferibles i paralitzants, i els converteix en literatura amb valor universal."

Guillem Gisbert:

"Ja fa temps que l'Anna Ballbona és conscient de la particularitat de la seva experiència. Tampoc és cap novetat que tingui el talent i la lucidesa necessaris per transformar-la en una literatura que respira genuïnitat. L'altura del salt que ha fet a 'No soc aquí' rau en la profunditat de la tesi que planteja i en el coratge que deu haver necessitat per escriure-la, només a l'abast d'una autora que hi està deixant la pell."

Imma Monsó:

"'No soc aquí' ens endinsa en la vida d'una família que fa quatre dies vivia a la perifèria rural de Barcelona: un món de pagès que no respon al tòpic, un tipus de vida que ha estat arrasat pel teixit urbà i del qual aquesta novel·la n'és un testimoni i un esplèndid retrat."

Jordi Puntí:

"'No soc aquí' es llegeix com l'itinerari d'una intuïció que necessita ser confirmada. Des d'un paisatge que és tan físic com moral, a la frontera on coincideixen la vida de pagès, l'autopista i el polígon industrial, la Mila va descrivint i desbrossant el món que l'ha vist créixer per destriar-ne allò que la fa ser qui és. Amb un gest descregut i un notable sentit de l'humor, Anna Ballbona demostra un gran talent per traçar el recorregut de qui intenta viure sense prejudicis ni manies heretades –el triomf d'una desclassada, si es vol."

Ballbona es va presentar al concurs amb el pseudònim Duccio Tessari i el títol "Potser un do".

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut