Anglaterra ofereix 2 testos ràpids de Covid-19 per setmana a tots els ciutadans

El govern britànic els començarà a distribuir el 9 d'abril a totes les persones majors de 18 anys

Irene Vaqué ReigActualitzat

Tots els anglesos majors de 18 anys es podran fer gratuïtament dos tests ràpids de Covid-19 per setmana a partir de divendres que ve, 9 d'abril. El govern de Boris Johnson ha anunciat que aplicarà aquesta mesura dins del pla de desescalada del confinament.

Inicialment es posarà en marxa a Anglaterra i cal veure si s'hi afegeixen Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. 

 

Fins ara, els testos d'antígens estaven reservats a les persones de més risc i treballadors que han de sortir de casa per motius de feina, com els sanitaris de primera línia, de les residències, escoles i les seves famílies. 

A partir del 9 d'abril, però, les condicions canvien i s'encoratja tothom, també persones sense símptomes, a fer-se els tests periòdicament per prevenir brots de coronavirus i "recuperar una forma de vida més normal". 

Per aconseguir els tests, es preveuen diverses opcions, des de l'enviament a domicili després de reservar-los online fins a cribratges comunitaris, recollida en farmàcies o testos en escoles i facultats. 

 

Un cada tres infectats, sense símptomes

El govern britànic remarca que fer-se tests regularament és "part essencial del relaxament de les restriccions" i ajuda a "evitar de forma ràpida la propagació de variants" del coronavirus. 

Anglaterra ofereix 2 testos ràpids de Covid-19 per setmana a tots els ciutadans
Boris Johnson caminant per Downing Street aquest dilluns (Reuters/Hannah McKay)

Les autoritats britàniques remarquen que una de cada tres persones amb coronavirus no experimenta cap símptoma i "pot estar propagant el virus sense saber-ho". 

Des que es van introduir les proves ràpides al país, s'han identificat més de 120.000 positius "que no s'haurien identificat d'una altra manera", destaca l'executiu conservador. 

 

La desescalada avança, però s'aconsella no reservar vacances a fora encara

Mentre altres països europeus, com França o Itàlia, tornen a imposar mesures estrictes per contenir la pandèmia, al Regne Unit perfila l'estratègia per recuperar els viatges internacionals, una fita més propera gràcies a l'avenç de la campanya de vacunació després del greu impacte de la Covid a finals del 2020. 

A finals de març, Londres va anunciar multes de 6.000 euros a qui sortís del país per anar de vacances

Ara prepara un sistema de semàfors per viatjar a l'estranger a partir del 17 de maig, però la situació actual de molts països europeus qüestiona que pugui fer-se efectiu. 

"Confiem que puguin començar en aquesta data", ha afirmat el dirigent britànic en una roda de premsa aquest dilluns. De moment, però, els aconsella esperar-se abans de reservar vacances a l'estranger, fins que el marc estigui definit. 

"Òbviament tenim la confiança que pugui ser el 17 de maig, però no podem subestimar les dificultats que s'estan veient en alguns del països de destinació on la gent voldria anar." 

Segons els mitjans britànics, el sistema semafòric inclouria al color verd de països com Portugal, Malta, Israel, els Emirats Àrabs Units i els Estats Units. Amb els països en verd, només caldria fer-se un test abans i després del viatge. 

Johnson ha confirmat la data del 12 d'abril per a la reobertura de comerços no essencials, també les perruqueries, gimnasos i l'espai exterior dels pubs i restaurants. Ell mateix ha anunciat que dilluns que ve en faria ús: 

"El dia 12 me n'aniré a un pub, i seré prudent, però la pinta de cervesa no me la treu ningú". 


El cap de l'executiu britànic ha admès que estan analitzant les "qüestions ètiques" que es deriven dels certificats de vacunació abans d'autoritzar els anomenats passaports Covid. 

I ha defensat que cal actuar amb prudència encara que la vacunació hagi avançat amb força al país, apel·lant a l'exemple de Xile, on s'ha tancat les fronteres i la major part de la població passa la Setmana Santa confinada tot i ser un dels països del món amb la vacunació més avançada. Al Regne Unit, més de 31 milions de persones han rebut una dosi de la vacuna. 

L'evolució favorable de la pandèmia ha permès a Downing Street avançar en la desescalada segons el que estava previst. El primer avenç va ser el 29 de març, quan es va aixecar el confinament que prohibia sortir de casa si no era per motius essencials. 

 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitCoronavirus Covid-19DesescaladaBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut