La secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez
Ángela Rodríguez i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en la manifestació del 8M (Europa Press)

Ángela Rodríguez, secretària d'Igualtat: "La cultura sexual d'un país permet les violències"

En una entrevista al canal 3/24, Rodríguez ha apostat per teixir nous pactes d'estat sobre educació sexual i sobre corresponsabilitat entre homes i dones

RedaccióActualitzat

"La millor forma d'acabar amb la violència masclista és l'educació". Això, segons la secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, és especialment rellevant en el cas de les violències sexuals. "La cultura sexual d'un país és la que també permet les violències sexuals", ha dit en una entrevista al 3/24.

Per aquest motiu, creu que el Codi Penal no pot ser l'única eina per fer-hi front. "Hi ha molta gent que espera que, davant de la violència, la resposta sempre sigui més anys de presó, més confrontació en termes penals", ha explicat. "Ara bé, el que hem demostrat és que la millor manera d'arribar a temps --que vol dir que la violència no es produeixi-- és que aprenguem que la violència està malament", ha afegit.

"Que tractar bé està bé i que tractar malament està malament no ho aprenem, a l'escola". Per revertir-ho, Rodríguez ha reclamat un esforç perquè, de cara a la legislatura vinent, es puguin tancar nous pactes d'estat en matèries de violències masclistes:

"Jo crec que seria important que hi hagués pactes d'estat per l'educació sexual i un altre també per la corresponsabilitat i que hauríem d'estar-hi totes i tots implicats"

La secretària d'Estat d'Igualtat també creu que assolir pactes en aquest sentit amb totes les forces polítiques podria animar més víctimes i supervivents a denunciar els seus agressors.

"La primera crida que cal fer és revalidar aquesta idea de pacte d'estat contra la violència masclista, que en definitiva del que parla és que totes hem d'estar juntes en la lluita contra el masclisme. I això és fonamental perquè les dones sentin que, acudeixin on acudeixin --a la seva metgessa, a la seva psicòloga, a la comissaria de policia dels Mossos que tingui més a prop--, allà es trobarà algú que s'ho creurà."

I a només tres dies perquè comenci el tràmit parlamentari de la reforma de la llei del "només sí és sí", Rodríguez ha afirmat que creu que encara són a temps d'arribar a un acord amb el PSOE. I els han instat a no pactar amb la dreta.

"Tornem a aquesta majoria de la investidura plurinacional, amb el suport també de moltes forces catalanes, que té molt clar que cal protegir els drets de les dones", ha afirmat.

Segons Rodríguez, això "permetrà que fem una reforma de la llei de llibertat sexual que combini dos elements fonamentals: reduir el marge d'interpretació per als operadors jurídics, però protegir el consentiment com a centre dels delictes contra la llibertat sexual".

La secretària d'Estat d'Igualtat també ha demanat una reflexió al PSOE: "Reformar la llei amb els qui volen derogar aquesta norma i que parlen de les lleis feministes com a lleis d'enginyeria social només porta a situacions de menys drets per a les dones. Crec que el partit socialista ha de reflexionar i tornar a la majoria de la investidura".

Pots sentir l'entrevista sencera aquí:


 

On demanar ajuda

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

També funciona el WhatsApp 601 001 122, per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la situació econòmica de cadascú.

ARXIVAT A:
FeminismeIgualtat de gènereViolència masclista
Anar al contingut