Barcelona

Andratx decreta aquest dissabte dia de dol per la mort de Baltasar Porcel

L'Ajuntament d'Andratx, localitat on va néixer i on serà enterrat Baltasar Porcel, decreta aquest dissabte dia de dol per la mort de l'escriptor. Durant tres dies la bandera del consistori onejarà a mig pal. Alhora s'ha sabut que la capella ardent de l'escriptor mallorquí s'obrirà demà divendres al Palau Moja, de Barcelona. Porcel, mort ahir als 72 anys, deixa una obra immensa: novel·les, assajos i articles periodístics, tot amb un nexe comú, la passió de l'escriptor per la Mediterrània. D'entre els molts títols, destaquen "Els argonautes", "Cavalls cap a la fosca", "Les primaveres i les tardors" o "Ulisses a alta mar". Baltasar Porcel va presidir durant deu anys l'Institut Català de la Mediterrània, que va fundar ell mateix, també va dirigir el Fòrum Cívic Euromed i va ser membre del jurat del Premi Internacional Catalunya.

Actualitzat
Baltasar Porcel serà enterrat aquest dissabte al cementiri d'Andratx, el seu poble natal. No hi haurà ni missa ni funeral previs per desig exprés de la família de l'escriptor. Baltasar Porcel havia expressat com volia que fos aquest dia i també les cançons i fragments dels llibres que desitjava que s'hi escoltessin.

La seva família així ho ha transmès a l'Ajuntament d'Andratx, que aquest dijous de boca de la seva alcaldessa, Isabel Alemany, s'ha referit a l'escriptor mallorquí en aquests termes: "En Baltasar va ser un fill d'Andratx que sempre es va caracteritzar per l'amor que sentia per aquesta terra i a través de la seva obra ha fet que el nostre poble sigui un punt en el mapa amb transcendència internacional."

En homenatge a Baltasar Porcel aquest dissabte també està previst que assisteixi una delegació de la Generalitat al seu enterrament.

El punt final de Porcel


Baltasar Porcel deia que si el món està ple de promeses i d'escriptors esplèndids, per què no havia d'intentar ser ell mateix esplèndid? Tot aquest impuls vital es va acabar ahir mateix, quan va morir als 72 anys. Estava ingressat a l'Hospital Clínic de Barcelona després de reproduir-se-li el càncer que li havien diagnosticat fa 3 anys. Una recaiguda ràpida, que en tan sols un mes ha pogut més que la seva capacitat de resistència.

La capella ardent de l'escriptor mallorquí Baltasar Porcel s'obrirà aquest divendres a la seu del Departament de Cultura, al Palau Moja, de Barcelona, i serà enterrat dissabte a la seva vila natal, Andratx.

Una obra literària amb el Mediterrani com a referent


Baltasar Porcel era considerat un dels grans autors europeus i així li va reconèixer el continent, traduint i premiant les seves obres. Era periodista, assagista i escriptor de contes i novel·les, i fins i tot havia gosat endinsar-se en el món del teatre. Entre els seus títols més destacats figuren "Els argonautes", "Cavalls cap a la fosca", "Les primaveres i les tardors", novel·la amb què va guanyar el premi Sant Jordi del 1986, el llibre de viatges "Mediterrània" i "Ulisses a alta mar", premi Prudenci Bertrana el 1997.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut