Andorra

Andorra tindrà euros a partir del 2013

L'euro serà moneda oficial a Andorra a partir de l'any 2013. Després de més de sis anys de negociacions amb la Unió Europea, el Principat ha firmat aquest dijous a Brussel·les l'homologació del seu sistema financer a la normativa europea i podrà emetre la moneda d'aquí a poc més d'un any i mig.

Actualitzat
Aquesta mesura ha anat lligada a un acord sobre la fiscalitat de l'estalvi, una condició indispensable perquè Andorra pogués adoptar l'euro com a moneda oficial.

L'entrada en vigor de la normativa preveu l'aplicació de mecanismes contra el blanqueig de diners o la falsificació, entre d'altres, i s'espera que també serveixi per establir les bases per a una major integració del país al mercat únic europeu i facilitar la internacionalització de la seva banca.

En aquest sentit, el govern andorrà ha fet prevaldre la seva condició de país tercer per protegir la banca andorrana i les entitats financeres de fora no es podran instal·lar lliurement al país: els demanarà unes ràtios de solvència per instal·lar-s'hi més elevades que a la resta de països de la Unió Europea.

Un cop es comenci a aplicar la mesura, Andorra també podrà encuyar monedes. En total se'n faran un total de 2,3 milions, i ara comença un procés per decidir quines imatges s'hi estamparan.

Fins ara el país mai ha tingut moneda pròpia i sempre s'ha regit per la divisa dels seus veïns, el franc en el cas de França i la pesseta en el cas de l'estat espanyol, fins a l'arribada de l'euro.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut