Andorra la Vella

Andorra permetrà als estrangers controlar el 100% d'algunes empreses locals

Un nou projecte de llei sobre inversions estrangeres a Andorra permetrà que en els sectors més desenvolupats, com el comerç, la construcció, l'hostaleria i l'adquisició de béns immobles, els estrangers controlin el 49,9% del capital. Aquesta participació podrà incrementar-se gradualment fins a arribar al cent per cent d'aquí a deu anys. Aquesta llei forma part d'un paquet de reformes econòmiques i fiscals amb què el govern andorrà pretén augmentar la competitivitat del país, atreure la inversió estrangera, sobretot en els serveis, i augmentar la seguretat jurídica de les empreses que s'hi instal·lin.

Actualitzat

Andorra, que entre 1997 i 2004 ha registrat un creixement econòmic del 4,5%, pretén amb aquesta mesura doblar el ritme d'augment del seu producte interior brut en els pròxims catorze anys i diversificar la seva economia, basada actualment en el turisme, el comerç, el sector bancari i l'immobiliari. Segons ha explicat el ministre d'Afers Estrangers andorrà, Juli Minoves, d'aquí es deriva l'interès per atreure la inversió espanyola del sector serveis. Minoves ha recordat també que dues terceres parts dels 77.000 habitants d'Andorra són estrangers, el 35% d'ells espanyols.

Els sectors on es permetrà el control estranger del capital són els més desenvolupats, com el comerç, la construcció, l'hostaleria i l'adquisició de béns immobles. Minoves ha explicat que la llei no preveu el creixement d'inversions estrangeres en determinats sectors, com el de les telecomunicacions, la distribució d'energia elèctrica i les activitats agrícoles, per garantir la seva protecció.

El projecte de reformes inclou també una llei sobre societats, que recull un procés de creació d'empreses "més ràpid i segur" i garanteix un millor control de les participacions, i una llei sobre comptabilitat, d'acord amb les normes europees i internacionals.

Després de l'aprovació d'aquestes normes, que són ja al Parlament andorrà i que entraran en vigor el 2007, es preveu desenvolupar una segona fase de reformes amb la posada en marxa de la llei d'impost sobre societats, en què es recull la creació d'un impost "moderat" sobre els beneficis de les companyies.

L'executiu també establirà controls sobre les transferències, però encara no ha entrat en detall en el contingut de les convencions sobre la doble imposició fiscal, que pretenen aconseguir amb països com Espanya i França. A més, revisarà la llei de patents i crearà la llei de societats de gestió col·lectiva de drets d'autor per protegir les innovacions que es generin a Andorra, tant per part d'empreses locals com de capital forani.

Anar al contingut