Juanma Moreno aconsegueix 58 escons al Parlament andalús
Juanma Moreno aconsegueix 58 escons al Parlament andalús (EFE/José Manuel Vidal)

Històrica majoria absoluta del PP a Andalusia, que no dependrà de Vox per governar

Juanma Moreno s'imposa a totes les circumscripcions andaluses i Ciutadans queda fora del Parlament de Sevilla

RedaccióActualitzat

Contundent victòria del Partit Popular a Andalusia: aconsegueix la majoria absoluta a les eleccions i no dependrà dels vots de Vox ni de cap altra formació. 

Amb la pràctica totalitat del vot escrutat, Juanma Moreno s'assegura la majoria absoluta amb 58 diputats. El PSOE-A obté pitjors resultats que el 2018, perd tres diputats i es queda en 30 escons i Vox puja a tercera força al parlament andalús amb 14 escons.

Pel que fa a les esquerres, la coalició Per Andalusia, on s'integra Podem, obté  5 parlamentaris, i Endavant Andalusia, espai liderat per Teresa Rodríguez, aconsegueix 2 diputats. Quan Per Andalusia i Endavant Andalusia van anar plegades, l'any 2018, van obtenir 17 escons. 

I un altre dels titulars del vespre el dona Ciutadans, que queda fora del Parlament. El seu cap de llista a les eleccions del 19J, Juan Marín, ha dimitit en plena nit electoral.

 

L'abstenció ha estat una de les claus de la jornada. Un 45,52% dels electors no han anat a votar, més de dos punts per sobre de l'abstenció del 2018. La participació ha baixat en totes les províncies andaluses, tot i que la dada de participació al matí era positiva.

Eleccions anticipades

Aquest diumenge, 6,6 milions d'andalusos estaven cridats a les urnes, en unes eleccions anticipades. El líder del PP andalús confiava que el 19J servís per consolidar el gir a la dreta iniciat el desembre del 2018, amb la victòria del PP i la desfeta del socialisme després de quatre dècades.

El resultat, un mapa de les vuit províncies andaluses completament blaves, demostra que va ser una decisió encertada:

 

Moreno: "Ni supèrbia ni prepotència"

Moreno Bonilla ha assegurat que administrarà amb humilitat i sense supèrbia la victòria i ha agraït el suport del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant la campanya. Juanma Moreno ha dit que els resultats són un missatge per a la resta d'Espanya:

 "Aquests 58 escons no significaran ni supèrbia ni prepotència. Significaran eficàcia i determinació perquè Andalusia progressi". 

El candidat popular celebra la victòria amb un grup de seguidors
El candidat popular celebra la victòria amb un grup de seguidors(EFE/José Manuel Vidal)

Juanma Moreno, que el 2018 es va convertir en president de la Junta malgrat obtenir un dels pitjors resultats històrics del Partit Popular a Andalusia, ha centrat gran part de la campanya a demanar una majoria àmplia per formar un govern sense l'extrema dreta.

En un discurs emocionat davant els seus seguidors a Sevilla ha dit que aquest diumenge el PP "ha fet història" i s'ha compromès a governar "per a tots els andalusos".

Espadas: "Oposició útil i contundent"

Tal i com pronosticaven les enquestes, el PSOE i les forces a la seva esquerra, Per Andalusia i Endavant Andalusia, no han sumat prou per recuperar el poder en un dels seus feus tradicionals.

El candidat socialista, Juan Espadas, després de conèixer els resultats
El candidat socialista, Juan Espadas, després de conèixer els resultats(EFE/ Julio Muñoz)

El candidat socialista, Juan Espadas, ha admès que no han sabut mobilitzar l'electorat i s'ha compromès a treballar per recuperar la confiança dels electors i que faran una oposició útil de control de l'executiu:

"Ho farem des d'una oposició útil i d'estat. Ha de ser una oposició contundent i eficaç, una oposició per assegurar que la democràcia a Andalusia s'exerceix efectivament, controlant a l'executiu amb una oposició útil des del Parlament d'Andalusia".


Olona: "Eleccions en clau nacional"

Després de l'entrada de Vox al govern de Castella i Lleó, una possible entrada també a Andalusia hauria suposat l'entrega definitiva de la carta de naturalització a una formació que associa immigració amb delinqüència i, entre moltes altres coses, ataca el moviment feminista.

Vox, amb Macarena Olona com a cap de llista, aconsegueix 14 diputats, dos més que ara fa quatre anys però podria tenir menys pes en el decurs de la legislatura.

El líder nacional de Vox, Santiago Abascal, ha acompanyat la candidata Macarena Olona en la nit electoral
El líder nacional de Vox, Santiago Abascal, ha acompanyat la candidata Macarena Olona en la nit electoral (EFE/ Raúl Caro)

La candidata de Vox, Macarena Olona, ha reconegut que el resultat d'aquesta nit no era el que s'esperava perquè volia que la formació fos decisiva per formar govern amb el PP. Olona ha destacat, però, que els resultats d'Andalusia són un missatge clar contra les polítiques del govern de Pedro Sánchez:

"Les eleccions que hem celebrat tenen una evident clau nacional. Andalusia ha dit un "no" clar a les polítiques de ruïna i misèria que ens han portat a Espanya i Andalusia els governs socialistes".


Ciutadans, soci de govern de Juanma Moreno, no obté representació parlamentària malgrat superar per molt poc el 3% mínim i el seu cap de llista, Juan Marín, ha anunciat la dimissió.


Retrets en les esquerres

El PSOE buscava recuperar la Junta perduda per primera vegada el 2018 de la mà de Juan Espadas amb tots els pronòstics demoscòpics en contra. Les enquestes li donaven, en el millor escenari, els mateixos resultats que va fer Susana Díaz, 33 escons. Finalment s'ha quedat en 30.

L'esquerra s'ha presentat a aquestes eleccions més fragmentada que mai a Andalusia. La divisió viscuda al tram final de l'última legislatura s'ha traduït en dues forces: la coalició Per Andalusia, constituïda per als comicis del 19J i que suma IU i Podem amb altres forces d'esquerra, i Endavant Andalusia, sigles unitàries de la cita electoral del 2018 que ara capitalitza Teresa Rodríguez amb un projecte exclusivament andalús.

Totes dues formacions han lamentat els resultats obtinguts després de presentar-se per separat als comicis. Les candidates Inmaculada Nieto i Teresa Rodríguez s'han llançat retrets per "fragmentar les esquerres":

"Lamentablement, la força política que no es va sumar ara podrà veure la desfeta electoral i, per tant, social que provoca la desunió", ha dit Nieto.

"Els que avui parlen del marc de la desunió de l'esquerra potser fa un any i mig s'haurien d'haver pensat com era de poc oportú davant el creixement de la dreta i l'extrema dreta el fragmentar les esquerres",  ha reblat Teresa Rodríguez.

ARXIVAT A:
EleccionsAndalusia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut