Carn entatxonada de la marca "La Mechá" és en l'origen del brot

Andalusia retira tots els productes de la marca causant del brot de listeriosi

La carn entatxonada elaborada per aquesta empresa ja ha infectat 150 persones

Actualitzat

La crisi alimentària provocada pel bacteri de la listeriosi ha portat la Junta d'Andalusia a ordenar la retirada de tots els productes elaborats per l'empresa sevillana Magrudis i paralitzar-ne l'activitat.

Aquesta empresa és la fabricant de la carn entatxonada causant del brot que ha afectat 150 persones, confirmades fins ara, i ha mort una dona.

La paralització de l'activitat de la fàbrica s'ha fet com a prevenció, segons el portaveu de la Junta d'Andalusia, José Miguel Cisneros.

En una roda de premsa ha volgut aclarir que aquesta mesura no té res a veure amb la possible aparició de més productes contaminats i ha assegurat que, fins ara, només s'ha detectat a la carn entatxonada "La Mechá". El 15 d'agost es va deixar de fabricar.

Cisneros ha fet una crida a la tranquil·litat a la població per evitar que "es bloquegin les urgències".

"Només han d'anar al metge els pacients que hagin consumit el producte identificat. Els altres, que no es preocupin perquè no tenen listeriosi."

De tota manera, ha dit que totes les persones que hagin menjat la carn entatxonada d'aquesta marca vagin al metge al més mínim símptoma.

"Sobretot els grups de risc perquè s'ha de començar el tractament de seguida."

Cisneros ha dit que encara és aviat per assegurar-ho, però que tot indica que "s'aprecia una situació d'estabilitat des del punt de vista de nous casos."

 

 

 

Denunciats la Junta i l'Ajuntament de Sevilla

L'Associació del Defensor del Pacient ha registrat diverses denúncies als jutjats de Sevilla per demanar que comenci una investigació pels afectats del contagi massiu de listeriosi.

Diuen que la responsabilitat és de Magrudis però també de l'Ajuntament de Sevilla i la Junta d'Andalusia com a encarregats de la prevenció, la salut, les inspeccions i les anàlisis sanitàries.

"Considerem possibles responsables la Junta i l'Ajuntament en el cas que s'acrediti que han fallat en el control sanitari i de prevenció, i en les tasques d'inspecció, així com la tardança a donar l'alerta sanitària o la retirada dels productes infectats."

La primera denúncia, segons l'associació, és la d'un afectat sevillà que va consumir la carn entatxonada l'1 d'agost. L'empresa va deixar de fabricar-ne el 15 d'agost.

Per la seva part, Facua-Consumidors en Acció ha demanat la dimissió del conseller de Salut de la Junta, Jesús Aguirre, per la "nefasta" gestió en l'alerta sanitària i ha anunciat que portarà l'empresa Magrudis davant de la justícia.

El portaveu de l'associació, Rubén Sánchez, considera "d'extrema gravetat" la "successió d'errors i falsedats" fets per la Conselleria de Salut andalusa durant l'última setmana. A més considera un "retard injustificat" amb què es va fer públic el nom de la marca afectada.

 

Malaltia lleu, excepte per a persones de risc

La malaltia afecta, sobretot, dones embarassades, nadons, gent gran i persones amb el sistema immunitari dèbil. És poc freqüent que emmalalteixin persones sanes.

La listeriosi és una malaltia lleu, que provoca febre i diarrea. Però en dones embarassades pot causar afeccions greus al fetus.

A Catalunya, Salut investiga dos possibles casos de listeriosi. Els afectats són dues persones d'una mateixa família que van rebre la visita d'una altre familiar d'Andalusia.

 

 

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut