Javier Lambán, president de l'Aragó i Susana Díaz, presidenta d'Andalusia
Javier Lambán, president de l'Aragó i Susana Díaz, presidenta d'Andalusia
Madrid

Andalusia i Aragó volen pactar el nou finançament encara que Catalunya no tingui govern

Rajoy, que s'ha compromès a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera aviat, negociaria en nom de Catalunya segons el 155

Actualitzat

La presidenta andalusa, Susana Díaz, i el de l'Aragó, Javier Lambán, han coincidit, després de fer, aquest dimecres, reunions amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que és necessari celebrar el Consell de Política Fiscal i Financera encara que no hi hagi govern a Catalunya. El dos presidents socialistes consideren urgent la negociació d'un nou finançament autonòmic, que està pendent des de fa més d'un any.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha pactat amb Mariano Rajoy convocar el consell de manera immediata, possiblement abans de l'estiu, per començar a elaborar un nou sistema de finançament autonòmic, que considera fonamental.

 

Fins ara, el gran fre per engegar aquesta negociació era que Catalunya no tenia govern. Però això ja no és obstacle, ja que, segons ha dit responent a una pregunta, amb el 155 sí que hi ha un govern que exerceix totes les competències, el de Rajoy, i que, per tant, també podria negociar en nom dels catalans el sistema de finançament.


Periodista: "Seria possible pactar un nou model de finançament autonòmic sense la participació de Catalunya?"

Susana Díaz: "Per què no hi hauria de participar Catalunya? Hi ha qui en aquests moments està exercint les competències a Catalunya. Clar. Si es prenen decisions es prenen per tot. Hi ha ara mateix qui exerceix les competències a Catalunya, si o no? Per tant, si hi ha un acord sobre el model de finançament, aquesta responsabilitat la té qui té les competències."

 

 

 

 

El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha dit que no acceptarà que Catalunya condicioni l'agenda política espanyola, de manera que, si el Consell de Política Fiscal i Financera es reuneix de forma immediata per abordar el model de finançament i no hi ha govern a Catalunya, "el negociaria amb l'actual govern del 155".

"Em nego que Catalunya condicioni més la política espanyola del que ja l'està condicionant. Per tant si s'ha d'arribar a un acord sobre el finançament autonòmic i per obra i gràcia del que sigui no hi ha un govern a Catalunya, -que espero que n'hi hagi abans del 22 de maig-, si és amb l'actual govern del 155, jo el negociaria amb l'actual govern del 155."


Lambán ha puntualitzat que desitja que Catalunya "es normalitzi el més aviat possible, amb un govern sortit de les urnes" i format per persones que "no siguin a la presó, ni imputades, ni exiliades, ni res per l'estil."

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Eleccions 21DInvestiduraFinançament autonòmic
Anar al contingut