Martínez Aguayo seriosa després de saludar el ministre Montoro.
Martínez Aguayo, seriosa després de saludar el ministre Montoro.
Madrid

Andalusia abandona la reunió del CPFF, de la que ja s'havia retirat la cadira de Mas-Colell i la senyera

L'absència del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera l'han fet visible les crítiques de la resta de consellers del PP i també la consellera socialista d'Andalusia, que també ha acabat plantant el ministre a mitja reunió.

Joan Raventós RafecasActualitzat
"És un error practicar la política de la cadira buida". És la crítica que dedicava el conseller d'Economia de la Comunitat de Madrid, el popular Percival Manglano, a la decisió del govern català de no anar a Madrid a la reunió del CPFF. Però el que no s'ha vist ha estat, precisament, la cadira buida.

A la sala on s'hi celebra la reunió han retirat tant la cadira reservada a Mas-Colell com també la senyera catalana present a la cimera juntament amb les banderes de la resta de les comunitats.

Malgrat aquest gest, però, l'absència del govern català ha estat prou visible. A banda de Manglano, també la consellera popular de Castella Lleó, Pilar del Olmo, ha criticat la "deslleialtat" de Catalunya i que hagi "amagat el cap". El seu homòleg de Múrcia, Juan Bernal, ha advertit que la decisió catalana "no afavoreix la imatge d'Espanya davant les institucions europees.

Entre els consellers que no són del Partit Popular s'ha visualitzat més comprensió a la decisió del govern d'Artur Mas. Un exemple ha estat el del País Basc, Carlos Aguirre, que diu entendre la plantada de Mas-Colell o la també socialista, Carmen Martínez Aguayo, consellera d'Andalusia, que a l'entrar assegurava que venia "per un principi de lleialtat institucional" tot i entendre "perfectament el malestar del conseller Mas-Colell perquè l'últim CPFF no va estar presidit per la cooperació institucional".

Tanta era la comprensió d'aquesta consellera amb la plantada catalana que ha acabat fent el mateix i, abans que acabés la reunió del CPFF, s'ha aixecat i ha abandonat la sala. L'argument de l'andalusa Camen Martínez Aguayo, a la sortida, era aquest: "Estic absolutament sorpresa del què ha passat a la reunió. És inconcebible que també ens haguem d'ajustar en l'endeutament i l'objectiu de dèficit, aquelles comunitats que tenim endeutaments per sota de la mitjana, inclús de fins a 3 punts, com és el cas d'Andalusia." Els ajustos que reclama l'executiu espanyol obligaria a Andalusia a reduir els pròxims pressupostos en 3.000 milions d'euros o, el que és el mateix, el 2% del seu PIB.

En la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, l'òrgan que controla les finances de les comunitats i les coordina amb l'administració central, s'ha explicat als diferents consellers que han de complir amb l'objectiu de dèficit del 0,7%, Aquesta demanda, Catalunya l'entén com una imposició i per això no ha anat a la reunió, perquè no l'ha volgut negociar. Així ho ha expressat el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, després de la reunió del consell executiu. Homs ha demanat al govern central que rectifiqui com ho ha fet Europa i relaxi els objectius de dèficit per a les comunitats autònomes.

Montoro demana compromís per reconduir el dèficit

La reunió ha acabat a les 20.00 i ha durat fins a tres hores. A la sortida el ministre d'Economia, Cristóbal Montoro, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per explicar com ha transcorregut la cimera i, òbviament, com ha viscut les veus disconformes de Catalunya i Andalusia. El ministre assegura que la majoria de comuntitats s'han pronunciat a favor dels objectius que els han marcat.

Montoro també s'ha referit a la plantada del conseller Mas-Colell per deixar clar que "els problemes no són els governs d'Espanya sinó la crisi econòmica, i no sortirem de la crisi si no se soluciona el dèficit", ha dit el ministre.



Anar al contingut