ANC, Òmnium i AMI demanen al govern que fixi la data i la pregunta del referèndum

Les entitats sobiranistes es comprometen a preservar el dret a decidir amb una mobilització ciutadana sense precedents

RedaccióActualitzat

"Ja no podem esperar més." Aquesta és la veu conjunta de les entitats sobiranistes. L'Òmnium, l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) s'han reunit d'urgència aquest dissabte per analitzar l'últim "no" del govern espanyol a la celebració d'un referèndum. Davant aquesta situació, les entitats demanen al govern que faci públiques la data i la pregunta del referèndum.

Els òrgans de decisió de les tres entitats s'han trobat aquest dissabte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Un total de 150 càrrecs de les tres organitzacions han acordat demanar al govern que faci el pas per convocar el referèndum.

Els dirigents de les tres organitzacions -Jordi Sànchez, de l'ANC; Jordi Cuixart, d'Òmnium, i Neus Lloveras, de l'AMI - han comparegut conjuntament en un acte simbòlic acompanyats pels socis de les seves entitats.

Jordi Cuixart ha estat l'encarregat d'enviar el missatge directe al govern:

"President, ara és l'hora de tenir data i pregunta. No podem esperar més. Data i pregunta sense esperar més d'un estat espanyol que ha negligit la seva responsabilitat d'oferir diàleg."

Cuixart ha recordat que "el 80% de la societat catalana" defensa un referèndum, segons les enquestes. Assegura que "tenim tot el dret a votar i expressar-nos lliurement i democràticament".

Jordi Sànchez ha afirmat que "ha arribat el moment de donar pas a la segona part de l'expressió referèndum o referèndum". Diu que l'última negativa al diàleg no deixa cap altra sortida:

"Nosaltres continuem desitjant un referèndum acordat amb l'Estat, però si a Madrid continuen mantenint la seva negativa i opten per negar l'escolta del clamor dels catalans i seguir en l'autoritarisme democràtica, les entitats hem arribat al convenciment de que no té sentit esperar més"

Sànchez s'ha mostrat convençut de la victòria del sí i s'ha compromès a preservar el dret a decidir amb una mobilització ciutadana sense precedents:

"Això va començar a les urnes, això acabarà a les urnes. Guanyarem amb un vot majoritari de la població el dia del referèndum i ho preservarem amb una mobilització ciutadana, si cal sense precedents i persistent, perquè tothom pugui veure, a Catalunya, a la resta de l'Estat i arreu del món, que el referèndum és una realitat innegable."

Neus Lloveras ha explicat que deixen el calendari del referèndum al govern i ha estès la mà a l'entorn dels comuns i de Podem perquè defensin el referèndum:

"A totes aquestes forces polítiques que aquestes darreres setmanes i mesos han estat defensant el dret a decidir: després d'aquest 'no' rotund, l'opció del referèndum pactat ha estat clarament avortada, anul·lada. Des d'aquí demanen que aquestes formacions polítiques s'han de pronunciar i decidir."

Les tres entitats han aprovat un text conjunt on exposen els motius per fer aquesta petició al govern:


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut