Reedició del Pacte del Botànic, al 2017
El model actual parteix del Pacte del Botànic firmat l'any 2015 i ampliat al 2017 (ACN/José Soler)

Anar de convivències i conselleries mixtes: la fórmula del govern de coalició valencià

Les claus per evitar conflictes, segons els seus protagonistes: "empatia, simpatia, poques presses, molt diàleg i enterrar les vanitats"

Al País Valencià, l'estructura del govern de coalició presidit per Ximo Puig barreja càrrecs de diversos partits polítics dins de cada conselleria. Un model que anomenen, més que de coalició, de mestissatge.

La fórmula, que fa sis anys que funciona, la van estrenar el 2015 amb el primer govern del PSPV i Compromís, i la van repetir el 2019 amb l'entrada d'Unides Podem a l'executiu. 

Paritat, territorialitat i mestissatge són les claus d'un model que, segons el govern valencià, ajuda a evitar conflictes. Una fórmula que demana "molta empatia" i pocs recels, segons expliquen els seus protagonistes.

"Cal empatia, simpatia i soterrar la vanitat", reconeix Manolo Mata, portaveu del PSPV. També "poques presses i molt diàleg", afegeix Cristian Veses, d'Unides Podem.

Una fórmula que Mònica Àlvaro, de Compromís, recomana provar a Catalunya: "Si ja s'ha intentat tot, per què no aquesta opció".

Fins i tot fan sortides de cap de setmana per debatre i arribar a acords, sense presses ni pressions externes, com expliquen en aquest vídeo.

ARXIVAT A:
País Valencià
Anar al contingut