Manifestació a Teheran
Manifestació a Teheran

Analistes alerten que l'assassinat de Soleimani pot tenir "conseqüències imprevisibles"

L'ONU en un comunicat ha afirmat que "El món no es pot permetre una altra guerra al Golf" i ha instat els líders de l'Iran i els Estats Units a "mostrar un màxim de contenció"

RedaccióActualitzat

La mort de Soleimani, elevat pel règim iranià a la categoria d'heroi, pot desencadenar una nova i intensa espiral de violència al Pròxim Orient.

Teheran i altres ciutats iranianes han sortit al carrer a manifestar-se per la mort del militar amb més poder al país i número dos "de facto" del règim.

 

Manifestació a Teheran

 

Soleimani ha mort aquesta matinada per l'impacte d'un míssil nord-americà, en un assassinat ordenat pel president dels Estats Units, Donald Trump, i segons Eduard Solé, l'investigador senior del CIDOB, expert en l'Orient Mitjà, aquesta acció ha estat un atac sense precedents de conseqüències imprevisibles.

Eduard Solé en la seva anàlisi declara que no s'esperava de cap manera un atac com aquest i menys de la manera com s'ha fet, unilateralment, sense cap conversa prèvia amb els aliats d'Estats Units.

Segons Solé, això suposarà una escalada de tensions sense precedents. Ha afegit que "ens trobem davant del moment d'incertesa més gran que ha viscut l'Orient Mitjà en les últimes dècades".

 

Soleimani amb Khamenei

 

Solé ha explicat que Soleimani no només era dels militars importants de l'Iran, era l'home clau en l'estratègia del país en tota la regió. Per això, ha afegit, l'Iran no es quedarà de braços plegats. És un cop duríssim, ha dit, i l'Iran no pot permetre's entrar en aquesta lògica de declivi.

Segons Eduard Solé, el que hem d'esperar és algun tipus de resposta que, evidentment, "serà tan contundent com la provocació que han tingut. Hi haurà, doncs, resposta tangible".

 

"Les respostes poden ser imprevisibles"

 

Els analistes als Estats Units

Segons els analistes nord-americans, Donald Trump ha fet el que ni George Bush ni Barack Obama s'havien atrevit a ordenar: assassinar el poderós Qasem Soleimani, per por que això provoqués una guerra amb l'Iran.

Una cosa és matar un líder d'una organització terrorista i l'altra el màxim responsable militar d'una potència. Però Trump i el seu equip creuen que està justificat perquè el general, diuen, preparava atacs contra interessos nord-americans.

Els crítics alerten que el que pot haver provocat és precisament el contrari del que busca, ja que la mort del general és massa dolorosa pel règim per no respondre. El dubte és com i què farà llavors Washington.

Els analistes coincideixen que, sent un expert en guerres asimètriques i tenint molts tentacles a la regió, l'Iran pot posar Trump en un bon compromís, escalant encara més un conflicte imprevisible que arrenca, en bona part, amb la retirada dels Estats Units de l'acord nuclear que garantia una precària estabilitat a la regió.

 

L'ONU demana reduir la tensió al golf Pèrsic

"El món no es pot permetre una altra guerra al Golf" ha afirmat el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, després de l'assassinat del general iranià Soleimani. En un breu comunicat, Guterres ha instat als líders dels dos països a "mostrar un màxim de contenció" en aquests moments de tensions, després que l'Iran ha clamat venjança.

 

L'Iraq, atrapat entre dos rivals

Mentrestant, l'Iraq, escenari d'aquest assassinat i de les disputes entre els Estats Units i l'Iran, es veu atrapat entre els dos grans rivals.

Bagdad condemna l'atac, però de seguida subratlla que no vol ser camp de batalla ni posicionar-se en el que pot acabar en una nova guerra.

De moment, ja han abandonat l'Iraq desenes de treballadors nord-americans.

ARXIVAT A:
IranTrump Pròxim Orient
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut