Molts dels residus estan coberts però en zones obertes de la planta
Bonmatí

Anàlisis de plom en sang a embarassades i infants de Bonmatí davant la preocupació veïnal

A partir de dilluns, Salut farà anàlisis als col·lectius més vulnerables per determinar si els detecten aquest contaminant, arran de la proximitat d'una planta de reciclatge de bateries

Actualitzat

Responent a la demanda de l'Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí, el Departament de Salut ha anunciat que farà anàlisis de plom en sang a nens i joves de fins a 14 anys i a dones embarassades del poble per determinar si els detecten aquest metall pesant.

La mesura arriba després de la preocupació, entre els veïns, per la presència d'una empresa de reciclatge de bateries de cotxe al nucli urbà.

Segons el departament, les anàlisis es faran a dos col·lectius especialment vulnerables perquè poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior als adults, i això podria afectar el seu desenvolupament cognitiu.

Les analítiques començaran el pròxim dilluns 12 de juny al consultori local, i també s'entrevistarà les famílies sobre les fonts d'exposició i factors relacionats amb l'entorn.

Mei Brescó, regidora en funcions de Benestar Social de l'Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí, diu que amb els resultats de les anàlisis sabran com han d'actuar.

"Si més no és fer una fotografia de quin és l'estat de la situació. Tenint en compte que tenim una indústria amb una activitat potencialment contaminant, doncs saber realment si hem de patir o no i si ens hem d'activar o no."

Entre els menors de 14 anys, les proves es dirigeixen als 226 nens censats al municipi, però també a aquells que estiguin escolaritzats o que facin alguna activitat de manera freqüent a la població.

Les famílies poden demanar cita per a la prova dels nens a partir d'aquest dijous a través del telèfon del CAP d'Anglès o a través del correu electrònic capangles@ias.cat.

Els residus es processen en naus obertes que generen sorolls i fums amb partícules volàtils (CCMA)

 

Mesures de control ambiental i de salut

L'abril passat els veïns del municipi ja van reclamar mesures de control sobre les emissions d'aquesta empresa i sobre els possibles efectes sobre la població.

Però les queixes de soroll, fums i possibles efectes nocius ja preocupaven els veïns de fa anys.

L'empresa EXIDE, que es dedica al reciclatge de bateries de cotxes, ocupa el lloc d'una antiga foneria del plom que s'extreia de les mines. Els veïns asseguren que es va retirar una estació per mesurar les partícules contaminants a l'aire que hi havia aleshores.

En una reunió informativa al pavelló municipal de Bonmatí, autoritats de l'Agència de Salut Pública van explicar als veïns del municipi que en els darrers anys s'ha fet seguiment de la qualitat de l'aire de Bonmatí i no han detectat diferències significatives amb la resta de Catalunya.

Tubs de plom emmagatzemats a la planta de reciclatge (CCMA)


També entre el 2013 i el 2020 van estudiar diferents factors com la prematuritat i el pes en néixer, o indicadors d'insuficiència renal, hipertensió arterial, gota, anèmia, càncers hematològics i retard en el desenvolupament cognitiu, a més d'analitzar els indicadors de rendiment acadèmic, i no van detectar diferències entre la població de Bonmatí respecte a la resta de Catalunya.

Si surten nivells alts, Salut estudiarà l'origen de l'exposició, ja que hi pot haver altres factors que ocasionin una presència de plom a la sang.
Salut apunta que la població també es pot veure exposada al plom per fum ambiental del tabac, joies, pintures, joguines, cosmètics, ceràmiques o canonades d'aigua potable. Per això, a més de l'analítica, l'entrevista ajudarà a concretar més, en els casos que hi hagi concentracions de plom fora del que és normal.  

Segons la Generalitat, s'han fet inspeccions periòdiques a l'empresa, que ha estat sancionada en diverses ocasions. Una per emmagatzemar material en una zona no coberta, i l'altra, l'estiu passat, per superar les emissions de mercuri permeses.

Tot i això, l'empresa disposa de l'autorització ambiental per fer l'activitat.  

Molts dels residus estan coberts però en zones obertes de la planta (CCMA)
ARXIVAT A:
SalutContaminacióEmpresa
Anar al contingut